Да ли ће нападачи на породицу новинарке проћи некажњено?

Прекршајни поступак против полицијског инспектора Ненада Јовановића и још петорице окривљених за напад на новинарку Тању Јанковић и њену породицу у Врању 2012, који је био у прекиду због вођења кривичног поступка против њих, изненада је проглашен застарелим.

Јанковићева због тога страхује да ће одлука прекршајног суда утицати на кривични поступак који је у фази суђења, јер према општим правним правилима и пракси Европског суда за људска права у Стразбуру, искључена је могућност кажњавања по два основа, у овом случају - прекршајно и кривично.

Како је прекршајни поступак још 2013. решењем Прекршајног суда прекинут до доношења правоснажне судске одлуке у кривичном поступку, поставља се питање како је тај поступак опет активиран и завршен одлуком о обустављању прекршајног поступка због наступања апсолутне застарелости.

Та одлука, прети да угрози поступање кривичног суда, пред којим је суђење Јовановићу и осталима кренуло тек у мају ове године.

Ако се буде сматрало да је случај решен у прекршајном поступаку, пред кривичним судом сада да одлучи да ли он уопште може да поступа у том случају или мора да га обустави јер је решен у прекршајном поступку (који уопште није ни вођен).

Јовановићу и осталима се суди за насилничко понашање и наношење тешких повреда сестри новинарке Јанковић којој је том приликом поломљен нос, а оцу четири ребра и вилична кост. 

Јанковићева је Танјугу рекла да је до напада на њу и њену породицу дошло због њеног истраживачког рада на Телевизији Б92, те да су годинама вршене опструкције поступка јер је у питању полицијски инспектор, којег су отпочетка поступка штитиле његове колеге.

Председник Прекршајног апелационог суда Зоран Пашалић каже да застарелост у прекршајним поступцима наступа две године након што је прекршај учињен, а како је до поменутих одлука у овом случају дошло, Пашалић каже да ће се утврдити контролом рада судова.

Он је напоменуо да не може да коментарише могуће одлуке кривичног суда у овом случају.

Пуномоћник оштећених породице Јанковић, адвокат Зора Добричанин Никодиновић рекла је Танјугу да чак и ако је донета одука о застаревању прекршајног поступка, она не би смела да утиче ни на који начин на овај кривични поступак.

Она је напоменула да се разликује чињенично стање у та два поступка, јер у чињеничком опису прекршајне пријаве не пише да су Јанковићима нанете тешке телесне повреде, што је квалификаторни елемент и одлучна чињеница у кривичном поступку.

Због поменутих догађаја, полиција је поднела прекршајну пријаву против Јовановића и осталих, док је породица поднела кривичну пријаву Тужилаштву, које ју је усвојило и кренуло да по њој поступа.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи