Бивши директор "Студија Б" сведочио на суђењу за убиство Ћурувије

Суђења оптуженима за убиство новинара Славка Ћурувије настављено је у Специјалном суду у Београду, сведочењем директора "Студија Б" у 1999. Драгана Којадиновића који је указао на разне и бројне притиске ондашње власти на независне медије.

Драган Којадиновић је рекао да су Ћурувија, као и његова редакција, били изложени тим притисцима и путем изрицања високих новчаних казни.

Којадиновић је рекао и да је Студио Б први објавио да је Ћурувија убијен и да је то јавио на редакцијски телефон неко од грађана.

"Мени је то кроз врата (у редакцији) пренео неко из студија и ја сам звао новинара Владана Динића, власника листа Сведок да провери јер је био на улици", рекао је он.

Којадиновић је рекао да је Динић отишао до Светогорске улице и да је ту "затекао у улазу тело Ћурувије у крви".

"То ми је јавио и ја сам потом објавио вест", рекао је Којадиновић.

Он је рекао да му је неког од наредних дана, у разговору Динић рекао, и да је на месту убиства затекао само два мала Рома.

"Навео је да су циганчићи рекли да су они који су пуцали побегли у Комерцијалну банку, а тада се причало да је ту банку користио ДБ", рекао је Којадиновић.

Адвокати породице Ћурувија и оптужених, сведочење Драгана Којадиновића сматрају корисним.

"До убистава политичких противника Слободана Милошевића долазило је онда када је Слободан Милошевић и његово окружење помислило да је његова власт угрожена, тако је страдао Иван Стамболић, тако је два пута покушано убиство Вука Драшковића и тако је убијен Славко Ћурувија. Дакле Славко Ћурувија се први пут изјаснио да је можда он тај који би могао да наследи Слободана Милошевића, ја мислим да је то један од главних окидача или разлога зашто он је након тога убијен", навео је Слободан Ружић, адвокат породице Ћурувија.

"Оно што је битно за одбрану то је да је Славко Ћурувија лежао сам у локви крви, да около нигде није било живе душе што је супротно са свим досадашњим наводима из решења о притвору где се стално понавља да је Славко Ћурувија убијен усред Београда, усред бела дана, наочиглед много људи", истиче адвокат оптужених Радоњића и Ромића, Зора Добричанин Никодиновић.

Ћурувија је убијен 11. априла 1999. у Светогорској улици у Београду, у хаустору зграде у којој је живео.

За његово убиство оптужени су начелник Државне безбедност (ДБ) Радомир Марковић, начелник београдског центра ДБ Милан Радоњић, бивши главни инспектор Друге управе ДБ Ратко Ромић и припадник резервног састава ДБ Мирослав Курак.

По оптужници, Ћурувију је убио Курак који је у бекству, а саучесник му је био Ромић који је, као и Радоњић, ухапшен у јануару 2014.

Оптужени су током претходних рочишта одбацили сваку повезаност с тим злочином.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво