Хашки тужиоци: Исправна одлука да Младић не може у Русију

Тужилаштво Хашког трибунала затражило је од судија да одбаце жалбу одбране Ратка Младића на првостепену одлуку којом је Трибунал одбио Младићев захтев за привремено ослобађање ради лечења у Русији.

Позивајући апелационо веће да одбаци жалбу као "неосновану", тужиоци тврде да су судије у првостепеној одлуци исправно закључиле да, и поред гаранција званичне Москве, није извесно да би се Младић, ако би био пуштен у Русију, вратио у Хаг када суд то затражи.

Према тужиоцима, "иако се оптужени, пошто је 16 година живео као бегунац, сада суочава са значајним здравственим ризиком", првостепено веће је донело исправну одлуку, утемељену на мишљењу лекара који о Младићу брину, да му се примерена нега може пружити и у судском притвору.

Ратни командант Војске Републике Српске, генерал Младић (75) у притвору Трибунала очекује првостепену пресуду по оптужници за геноцид у Сребреници; прогон Муслимана и Хрвата широм БиХ, који је у шест општина имао размере геноцида; терорисање становништва Сарајева дуготрајним гранатирањем и снајперисањем и узимање припадника Унпрофора за таоце, од 1992. до 1995. године.

Како је прошле недеље најавио председник Трибунала Кармел Ађијус првостепена пресуда генералу Младићу биће изречена до 30. новембра.

У жалби, Младићева одбрана је тражила да првостепена одлука буде преиначена и да генерал буде пуштен на лечење у московској болници.

Према речима одбране, судије нису на прави начин вредновали гаранције Русије да ће се Младић, ако буде пуштен, вратити у Хаг кад га суд позове.

Одбрана у жалби тврди и да судије нису на прави начин размотриле тренутно Младићево здравствено стање, игноришући налазе вештака које су ангажовали браниоци, већ су се погрешно ослониле на анализу генераловог понашања док је био у бекству.

У првостепеној одлуци, Трибунал је одбио тврдње Младићеве одбране да генерал нема примерено лечење у притвору у Схевенингену, као и да је његово погоршано здравствено стање неспојиво са боравком у притвору.

О жалби бранилаца Бранка Лукића и Драгана Иветића, у догледно време одлучиваће апелационо веће Трибунала.

Подсетимо, Младић је пре хапшења, крајем маја 2011. године, преживео три мождана удара, а од тада је неколико пута био пребациван у хашку болницу Броново на испитивања и лакше интервенције.

У јуну 2013. године, Младић се у судници захвалио Трибуналу и његовом медицинском особљу што су му "спасили живот" и "извукли га из гроба".

Према тврдњама одбране, међутим, Младићево здравствено стање стално се погоршава, а услед ризика од новог можданог удара или инфаркта неопходно је болничко лечење у једној руској болници која је пристала да генерала прихвати.

Из захтева одбране произлази да је Младић, почетком марта, поново био пребачен у болницу Броново.

Младићеви браниоци у захтеву су упозорили су да је, у марту 2006. године, Трибунал одбацио истоветни захтев бившег председника Србије Слободана Милошевића, који је убрзо преминуо у судском притвору.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво