Хаг: Првостепена пресуда Младићу до 30. новембра

Председник Хашког трибунала Кармел Ађијус најавио је да ће тај суд првостепену пресуду некадашњем војном лидеру босанских Срба Ратку Младићу изрећи до 30. новембра, као што је и предвиђено стратегијом о окончању рада Трибунала до краја ове године.

Ратни командант Војске Републике Српске, генерал Младић (75), оптужен је за геноцид у Сребреници, прогон Муслимана и Хрвата широм БиХ који је у шест општина имао размере геноцида, терорисање становништва Сарајева дуготрајним гранатирањем и снајперисањем и узимање припадника Унпрофора за таоце од 1992. до 1995. године.

Судија Ађијус је, како је данас саопштено из Хага, пресуду Младићу најавио у Њујорку, током првог сусрета са новим генералним секретаром УН Антониом Гутересом.

Председник Трибунала је "потврдио да је тај суд на путу да оконча свој посао до краја 2017. године и да ће пресуде у последњим предметима против Младића и (ратног лидера босанских Хрвата Јадранка) Прлића бити изречене до 30. новембра", пише у саопштењу о сусрету Ађијуса и Гутереса.

На ту првостепену пресуду, када буде изречена, генерал Младић има право да уложи жалбу, коју ће, после затварања Трибунала, размотрити судски Механизам, правни наследник Трибунала.

Јадранку Прлићу и петорици босанских Хрвата, Трибунал ће до 30. новембра изрећи правоснажне пресуде за злочине над Муслиманима од 1993. до 1994. годинр.

Прлића и саоптужене Трибунал је 2013. године неправоснажно осудио на дугогодишње затворске казне, а они су на ту пресуду уложили жалбе које тренутно разматра апелационо веће суда у Хагу.

Током јучерашњег сусрета, председник Ађијус позвао је Гутереса на свечаност затварања Трибунала, заказану за 19. децембар у Хагу.

Генерални секретар УН захвалио је судији Ађијусу за "изванредан рад и ефикасност Трибунала, рекавши да је тај суд важан инструмент не само за постизање правде, него и за одвраћање, мир и заштиту људских права".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво