Гица дао 200.000 евра јемства, укинут му притвор

Румунски тајкун и бивши посланик Себастијан Гица данас ће бити пуштен из притвора Окружног затвора у Београду да на слободи чека одлуку суда о изручењу Румунији, пошто је његова одбрана положила суду јемство од 200.000 евра.

Гици је Виши суд одузео пасош и изрекао му забрану напуштања Београда уз обавезу јављања полицији.

У ектрадиционом притвору био је од 14. априла, када је у Београду ухапшен по потерници Румуније.

Судија за претходни поступак Вишег суда у Београду у четвртак је, уз сагласност Вишег јавног тужилаштва, усвојио предлог Гициног браниоца и прихватио јемство од 200.000 евра за одбрану са слободе, рекла је Танјугу портпаролка суда Бојана Станковић.

Навела је да је новац данас уплаћен и да ће румунски тајкун бити пуштен из притвора.

Истом одлуком судије за претходни поступак Гици је одређена мера забране напуштања боравишта - територије Београда, одузимање путне исправе и обавеза да се два пута месечно јавља надлежној полицијској станици.

Гица је упозорен и да ће му суд, уколико прекрши обећање да се неће крити, одузети јемство и поново му одредити притвор.

На саслушању у Вишем суду у Београду прошле седмице Гица се успротивио изручењу Румунији, тврдећи да се ради о политичком прогону.

Виши суд треба да одлучи о испуњености услова за изручење које предвиђа Европска конвенција о екстрадицији.

Тек по правоснажности те одлуке, коначну одлуку доноси министар правде.

Против Гице је расписана Међународна потерница Националног централног бироа Румуније, ради вођења кривичног поступка због више кривичних дела, међу којима су прање новца, примање и давање мита, уцена, трговина утицајем и незаконита употреба поверљивих информација које нису намењене јавности.

Ухапшен је у Београду по потерници Румуније са лажним документима.

Медији су пренели да је Гица контроверзни бизнисмен и власник телевизијске куће, а био је под истрагом у више случајева у Румунији.

Нестао је након што му је изречена забрана напуштања земље у оквиру истраге о корупцији.

Његова имовина процењена је на око 100 милиона евра.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво