Младићева одбрана тражи преиначење одлуке и лечење у Русији

Одбрана некадашњег генерала ВРС Ратка Младића поднела је данас жалбу на одлуку којом је судско веће одбило да Младића пусти на привремену слободу ради лечења у Русији.

У својој жалби Младићев адвокат Бранко Лукић затражио је од Жалбеног већа трибунала да преиначи одлуку судског већа и пусти Младића на привремену слободу.

Судско веће је прошле седмице одбило овај захтев и поред гаранција владе Руске Федерације, није уверено да ће се Младић вратити у Хаг, као и јер сматра да има адекватан медицински третман у притворској јединици тог суда у Схевенингену.

Одбрана Младића тражи хитну дозволу да му се омогући лечење у Русији, јер је, како тврде Младићеви браниоци, здравствено стање драстично погоршало у притвору, те да је то једини разуман и хуман начин који може да осигура да он жив дочека првостепену пресуду.

Свој захтев поткрепили су медицинском документацијом и мишљењима бројних стручњака, као и гаранцијама руске амбасаде у Холандији да ће у Русији бити поштовани сви услови које у случају одобрења лечења постави Трибунал, као и да ће Младићу бити загарантована лична безбедност.

Тужилаштво Хашког трибунала успротивило се захтеву Младићевих бранилаца, јер сматра да Младић не испуњава услове за лечење на привременој слободи будући да је био у вишегодишњем бекству током којег му је, према наводима тужилаштва, здравствено стање веома нарушило, док у притвору трибунала сада има адекватнан лекарски третман.

Судско веће судије Алфонса Оријеа, које до краја године треба да му изрекне првостепену пресуду, сматра да Младић није испунио услове за пуштање на слободу и није уверено да ће се вратити у Трибунал.

Такође сматра да у притворској јединици има адекватан медицински третман.

Суђење Младићу почело је у мају 2012. године, а окончано у децембру прошле године.

Првостепена пресуда требало би да му буде изречена до новембра 2017, а чека је у притвору хашког трибунала.

Младић је након вишегодишњег бекства био ухапшен у Србији и изручен у Хагу у мају 2011.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво