Гица се противи изручењу Румунији: Прогон политички

Румунски тајкун и бивши посланик Себастијан Гица се на саслушању у Вишем суду у Београду успротивио изручењу Румунији тврдећи да се ради о политичком прогону.

Бранилац Себастијана Гице је предложио суду да румунском тајкуну и бившем посланику укине естрадициони притвор и замени забраном напуштања стана (кућним притвором), а о томе ће бити одлучено накнадно.

У саопштењу Вишег суда се наводи да је Гицу саслушао судија за претходни поступак о свим околностима битним за утврђивање постојања претпоставки за изручење, а нарочито о личним приликама, држављанству, односу према држави која захтева изручење и захтеву за изручење.

У даљем току поступка судија за претходни поступак ће прикупити потребне информације и предузети одговарајуће радње ради утврђивања да ли постоје претпоставке за изручење, након чега ће списе доставити ванпретресном већу које доноси решење о одбијању изручења или о испуњености претпоставки за изручење, навео је суд.

Саслушању Себастијана Гице новинари нису могли да присуствују, јер је по закону затворено за јавност, мада је велики број румунских новинара и ТВ екипа стигао у Београд у жељи да испрати овај случај.

Они нису могли чак ни да га сликају јер је из притвора Окружног затвора приведен у марици.

Гица је у екстрадиционом притвору, од хапшења у Београду 14. априла.

Виши суд треба да одлучи о испуњености услова за изручење које предвиђа Европска конвенција о екдтрадицији.

Тек по правоснажности те одлуке, коначну одлуку доноси министар правде.

Себастијан Гица је 14. априла ухапшен у Београду по потерници из Букурешта, када му је одређен ектрадициони притвор до два месеца, а он није искористио право да се жали на ту одлуку.

Против Гице је расписана Међународна потерница Националног централног бироа Румуније, ради вођења кривичног поступка због више кривичних дела, међу којима су прање новца, примање и давање мита, уцена, трговина утицајем и незаконита употреба поверљивих информација које нису намењене јавности.

Ухапшен је у Београду по потерници Румуније са лажним документима.

Медији су пренели да је Гица контроверзни бизнисмен и власник ТВ куће, а био је под истрагом у више случајева у Румунији.

Нестао је након што му је изречена забрана напуштања земље у оквиру истраге о корупцији.

Његова имовина процењена је на око 100 милиона евра, а пре Београда виђен је у Истанбулу.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 28. март 2024.
21° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво