Артемије тврди да му је склоњена документација како би га рашчинили

Рашчињени епископ СПЦ Артемије наставио је излагање одбране на суђењу пред Вишим судом у Београду, одговарајући на питања тужиоца у вези са трошењем средстава намењених за обнову манастира на Косову и Метохији.

Артемије, који је био еписко рашко-призрески, тврди да за сваку новчану трансакцију коју су Епархија рашко-призренска и он као владика извршили на рачун епархијског центра "Раде неимар" постоји уредна документација.

После његовог протеривања са КИМ, документација је, како је рекао, остала у епархијској архиви манастира Грачаница и додао да је део документације сигурно склоњен да би он био оптужен и рашчињен.

"Рашчињен сам без спровођења канонског поступка како је то уобичајено када је реч о владикама. Уручен ми је само папир на којем пише да више нисам владика због непослушности, проневере пара... Процедуре које су поприсане црквеним законом нису испоштоване", рекао је Артемије.

Некадашњи владика је приметио да је тужилаштво закључило да су спорне исплате за 10 објеката, напомињући да је "Раде неимар" радио на укупно 30 објеката,

"Недоумица ми је ко је изабрао баш ове објекте", навео је Артемије, а тужилац му је, иако на то није обавезан, одговорио "реч је о материјалним доказима, о ономе шта је урађено, колико је то плаћено".

Потом је некадашњи владика запитао тужиоца "како је неко унапред знао који су објекти преплаћени с обзиром на то да до тада вештаци нису изашли на терен и нису урадили вештачења", али на то питање није добио одговор.

На јучерашњем суђењу детаљно је негирао наводе оптужнице да је злоупотребом овлашћења оштетио фонд епархије намењен за обнову манастира на Косову и Метохији од 2004. до 2009. године.

У својој одбрани рекао да су наводи оптужнице, којом се терети да је навао налоге за исплату незавршених или недоврешених радова предузећу "Раде неимар", "базирани на клеветама и неистинама", те да је његов прогон уследио када је 2009. тадашњем потпредседнику САД Џозефу Бајдену забранио да посети епархију.

Суђење ће бити настављено 29. јуна.

Поред бившег епископа оптужен је и његов некадашњи лични секретар Дејан Симеон Виловски коме се суди у одсуству, одговорно лице из предузећа "Раде Неимар" Предраг Суботички и Јелена Шубаревић.

Они се терете се за кривично дело злоупотреба положаја одговорног лица у саизвршилаштву.

Истрага у овом случају покренута је још 2009. године. Оптужница је подизана у два наврата.

Оптужница која је спојена од два оптужна акта из 2010. и 2015. године, терети их да су извршили злоупотребе у вези са обрачуном трошкова за грађевинске радове, те да је фирми "Раде Неимар" исплаћено знатно више од стварне вредности радова, док неки наплаћени радови нису ни изведени.

Исплате из благајне Епархије рашко-призренске, према оптужници, су обављане без претходне потребне сагласности надлежних црквених органа.

Првим оптужним актом тужилаштво терети оптужене да су СПЦ оштетили за 349.000 евра, док по другом још није готово вештачење о тачном износу.

Пуномоћник СПЦ се придружио кривичном гоњењу окривљених и истакао имовинско правни захтев од 20 милиона динара, 32.000 евра и 1,8 милиона евра за колико се црква сматра оштећеном.

Симеону Виловском се суди у одсуству јер се налази у Грчкој. Он је у тој земљи био ухапшен почетком марта 2010. године по потерници коју је за њим расписала Србија. Међутим, Врховни суд Грчке одбио је да Виловског изручи Србији пошто је заузео став да нису испуњени услови за његову екстрадицију.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво