Космет, двојица Срба ухапшена због графита

Косовска полиција ухапсила је две особе српске националности, које се сумњиче за ширење мржње исписивањем графита "Косово је срце Србије" на зиду основне и средње школе "Пандели Сотири" у селу Племетина, код Обилића. Канцеларија за КиМ оцењује да је хапшење два српска младића срамотно и кукавичко понашање привремених институција самоуправе у Приштини.

Ухапшени су С. Ф. (17) и Ј. Ј. (20), који су по националности Срби са сталним боравиштем на Косову.

Графити су исписани између 19. и 20. априла ове године, пише приштински портал Коха.

Како наводи овај приштински портал, они су ухапшени због осетљивости овог случаја и чињенице да садржај графита подстиче на ширење мржње, раздор и нетрпељивост по верској и националној основи.

Истиче се да је косовска полиција започела истрагу.

Приликом хапшења код осумњичених је пронађен спреј за који се сумња да употребљен за исписивање графита.

Канцеларија за КиМ: Срамотно и кукавичко понашање Приштине

Хапшење два српска младића у Племетини за "изазивање мржње, раздора, националне, расне, верске или етничке нетрпељивости" због исписивања графита, у атмосфери у којој су Срби на Косову и Метохији свакодневно на мети најдиректнијих претњи злочином, јесте срамотно и кукавичко понашање привремених институција самоуправе у Приштини, оцењује Канцеларија за КиМ.

"Полиција и Тужилаштво на Косову и Метохији данас су тиме доказали да су инструмент у апсурдној кампањи у којој се поједини албански политичари, од којих неки и вршиоци највиших функција у привременим покрајинским институцијама и лидери појединих албанских странака, утркују ко ће више и оригиналније мрзети Србе", наводи се у саопштењу Канцеларије.

Указују да уколико је Приштини заиста стало до складних међунационалних односа и помирења, требало би за почетак да буду ухапшени они који су протеклих седмица српском народу претили насиљем и етничким чишћењем.

"Упозоравамо насилнике, били они у цивилу или униформама, да не малтретирају српску децу, а од представника међународне заједнице у Приштини захтевамо да активније обуздају распомамљени шовинизам појединих албанских политичких лидера и стану на пут неконтролисаном распламсавању антисрпске хистерије", истиче се у саопштењу.

Такође, Канцеларија наводи да са забринутошћу констатује и да су лица, од којих је једно малолетно, у саопштењу полиције идентификована пуним презименом и првим словом имена, што је најфлагрантније кршење људских права и отворени позив на насиље, а говори много и о демократској свести и професионалности медија у покрајини који су такво саопштење пренели без уредничке интервенције.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво