Вучелић: Курак је био у мом приватном обезбеђењу

Бивши функционер Социјалистичке партије Србије (СПС) Милорад Вучелић изјавио је у Специјалном суду да је у његовом приватном обезбеђењу био и Мирослав Курак, оптужен за убиство новинара Славка Ћурувије.

Вучелић је у наставку суђења за убиство Ћурувије рекао да је и на дан убиства власника Дневног телеграфа био у породичној кући у Црвенки, без обезбеђења.

Навео је и да не зна који број телефона је користио Курак, као и да га је о убиству Ћурувије, кога је лично познавао, обавестио тадашњи председник Демократске странке Зоран Ђинђић.

Вучелић је у време када га је Курак обезбеђивао смењен са места генералног секретара СПС-а, а приватно обезбеђење је узео, како је рекао, по савету пријатеља Јовице Станишића и Френкија Симатовића.

Он је рекао и да је тада, пошто је остао на функцији председниак Управног одбора "Телекома" (мрежа 064) одлучио да узме мобилне телефоне са друге мреже (063) објаснивши да су "два или три броја" користили чланови обезбеђење.

Вучелић је рекао да се не сећа ко су све били припадници обезбеђења и да их никада после није видео нити разговарао с њима.

Навео је и да су те телефонске бројеве користили чланови обезбеђења "Пеца и Зоран" и да мисли да је један од тих бројева користио и Курак.

На питање Кураков правног заступника, адвоката Стевана Протића, да ли зна који телефонски број је користио Курак, Вучелић је оговорио одречно.
"Мислим да је један телефон користио Курак, ја сам имао свој... и данас користим телефон с мреже 063", рекао је Вучелић.

Ти телефонски бројеви, како је рекао, "једино су што ме доводи у везу са случајем" убиства Ћурувије.

По оптужници, Курак је на дан убиства Ћурувије користио број телефона са мреже 063.

Вучелић је рекао и да је познавао Ћурувију и да су били у контакту, углавном на његов захтев.

Вучелић је рекао и да се Ћурувија виђао с председницом ЈУЛ-а Миром Марковић, али да не зна "природу њихово односа".

"Ћурувија није крио своје сусрете с Миром... а и ја мислим да новинар треба да се виђа са сваким, и с најбољим и с најгорим", рекао је Вучелић.

По његовим речима, односи Ћурувије и Мире Марковић су производили "неприлике, одговарања и политичке трачеве у СПС".

Рекао је и да претпоставља да се Ћурувија виђао са Слободаном Милошевићем, али да не зна о чему су причали.

Удовица Луке Пејовића: Мој супруг нема везе са убиством Ћурувије

Претходно је Биљана Пејовић, удовица Луке Пејовића који је у медијама био означен као могући убица новинара Славка Ћурувије, рекла је да мисли да њен покојни супруг са тим убиством нема никакве везе. 

"Лично мислим да Лука са тим нема везе, како је ту доспео - не знам", рекла је Биљана Пејовић сведочећи у наставку суђења за убиство Ћурувије.

Навела је да су она и њена деца имали велике проблеме зато што је Лука Пејовић био у медијима означен као неко ко је извршио то дело.

Пејовићева је рекла да за Ћурувију није ни чула док није убијен.

Биљана Пејовић је сведочила и да јој је покојни супруг рекао да су по граду почеле да круже приче да је он у то умешан и да је говорио да има неке страхове. Она је навела и да не познаје окривљене, као и да нема никакве везе са случајем, додавши да "није из те приче".

Правни заступници породице Ћурувија и оптужених, адвокати Рајко Даниловић и Зора Добричанин Никодиновић су у сасвим супротно оценили данашња сведочења.

Добричанин Никодиновићева је навела да данашње рочиште "представаља затрпавање предмета" сведоцима тужилаштва, а да суд није одговорио на њен захтев да се телефонски разговори, због поштовања закона, изузму из предмета.

Даниловић је рекао и да се данас чула "једино потврда чињенице да је телефон чији је број лоциран у близини места догађа (убиства Ћурувије), користио Курак".

Данашње рочиште почело је изношењем примедби окривљених и њихових адвоката на свеочење бившег шефа ДБ Горана Петровића, уз општу оцену да је оно било базирано на претпоставкама као и да је садржало изношење неистинитих и личних ставова.

Ћурувија је убијен 11. априла 1999. у Светогорској улици Београду, у хаустору зграде у којој је живео. За његово убиство оптужени су начелник Државне безбедност (ДБ) Радомир Марковић, начелник београдског центра ДБ Милан Радоњић, бивши главни инспектор Друге управе ДБ Ратко Ромић, и припадник резервног састава ДБ Мирослав Курак.

По оптужници, Ћурувију је убио Курак који је у бекству, а саучесник му је био Ромић који је, као и Радоњић, ухапшен јануара 2014. Оптужени су током претходних рочишта одбацили сваку повезаност с тим злочином.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво