"Суд за злочине ОВК ће радити независно, штитећи сведоке"

Председница специјалног суда за злочине ОВК Екатерина Трендафилова изјавила је да ће тај суд радити "независно, штитећи сигурност и безбедност сведока, као и основна права оптужених особа".

На првој конференцији за штампу у седишту суда у Хагу, бугарска правница Трендафилова је најавила да ће суд постати оперативан седам дана по усвајању Правилника о поступку и доказима.

Трендафилова је рекла да је већ покренула поступак за сазивање пленарне седнице судија, на којој ће бити ревидирана неке од одредби Правилника о поступку и доказима за које је Уставни суд Косова утврдио да нису у складу с Уставом Косова.

Специјално веће Уставног суда Косова при суду у Хагу оценило је 26. априла да девет од 208 правила морају да се ревидирају на пленарној судијској седници.

Трендафилова је изразила очекивање да ће те неопходне измене правила рада и поступања суда бити усвојене до краја маја, после чега ће их поново преиспитати веће Уставног суда Косова.

Правилник о поступку и доказима ступиће на снагу, по речима Трендафилове, седам дана пошто га потврди Уставни суд.

Од тог тренутка, суд за злочине ОВК моћи ће да "прима поднеске и води кривични поступак".

О налазу Уставног суда Косова да поједина правила нису усклађена с Уставом, Трендафилова је рекла да "није неуобичајено да се се законодавни документи подвргавају стриктном оцењивању и на тај начин учвршћују".

"Ово је још један доказ и гаранција професионализма, независности и објективности са којима ће се водити поступци", рекла је Трендафилова, како је саопштено из хашког седишта новог суда.

Тај суд ће, како је званично најављено, "водити судске поступке о наводима који проистичу из Извештаја Парламентарне скупштине Савета Европе од 7. јануара 2011. у којем се износе наводи о тешким прекограничним и међународним кривичним делима".

Специјални известилац Савета Европе Дик Марти у извештају је писао о злочинима ОВК над отетим Србима на Косову и у Албанији и изнео сумње да су некима од њих у Албанији вађени органи којима је касније трговано.

Наводе из Мартијевог извештаја истраживала је пре формирања суда специјална радна група ЕУ коју је предводио амерички правник Клинт Вилијамсон.

Пре одласка са те дужности, Вилијамсон је потврдио да је пронашао доказе за неке од тврдњи изложених у Мартијевом извештају.

Суд у Хагу надлежан је за злочине почињене од 1998. до 2000. године.

Вилијамсона је на дужности главног тужиоца новог суда наследио Дејвид Швендиман, такође Американац.

У медијима на Косову више пута је наговештавано да би нови суд прве оптужнице против неких од бивших официра ОВК могао подићи до краја ове године.

За потпредседника суда постављен је Кит Рејнор из Велике Британије.

Судије већа Уставног суда при специјалном суду су Роланд Декерс из Холандије, Ани Пауер-Форде из Ирске и Видар Стенсланд из Норвешке.

Судије специјалног суда су Антонио Балсамо из Италије, Кај Амбос из Немачке, Кристоф Барте из Немачке, Михаел Боландер из Немачке, Емилијо Гати из Италије, Никола Гију из Француске, Томас Лакер из Немачке, Гинел Метро из Швајцарске, Владимир Микула из Чешке, Андрес Пармас из Естоније, Мишел Пикар из Француске, Кенет Робертс из Канаде, Чарлс Смит из САД, Мапи Фелд-Фоља из Холандије и Кристина ван дер Вајнгарт из Белгије.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
4° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво