Рачуновођи панчевачке библиотеке преполовљена пресуда

Апелациони суд у Београду преполовио је казну рачуновођи панчевачке библиотеке Ивани Ђуровић и правоснажно је осудио на пет година затвора јер је злоупотребама присвојила више од 20 милиона динара те библиотеке.

Истом пресудом суд јој је одузео поменуту имовинску корист од укупно 20.595.502,82 динара, а оштећену "Градску библиотеку Панчево" упутио на парнични поступак ради остварења имовинско правног захтева.

Првостепеном пресудом Ђуровићева је била осуђена на 10 година затвора због проневере, али је ту одлуку Апелациони суд преиначио и осудио је због кривичног дела злоупотреба одговорног лица са дуплом мањом казном.

Она је осуђена јер је искоришћавањем овлашћења, приказујући мањи број запослених у библиотеци и приказујући обавезу пореза на зараде у знатно нижем износу од стварне, омогућавала да незаконито створена разлика буде уплаћивана на њене рачуне.

На тај начин је искоришћавањем свог положаја незаконито прибавила себи противправну имовинску корист.

Приликом одлучивања о врсти и висини кривичне санкције, Апелациони суд је од олакшавајућих околности ценио њен ранији живот, као и да је признала извршење дела, док је од отежавајућих околности ценио да је довела у питање функционисање библиотеке и висину прибављене имовинске користи.

Наиме, новац којим је требало да буде плаћен порез на зараде је остао неплаћен, чиме је доведено у питање функционисање установе што је за последицу имало да Град Панчево из буџета издвоји 27.000.00 динара и плати порески дуг.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво