Министарство правде: Нетачни наводи суда у Колмару

Србија је у потпуности поштовала све процедуре и захтеве, наводи Министарство правде у реаговању на образложење одлуке француског суда о пуштању Рамуша Харадинаја.

Министарство правде је саопштило да нису тачни наводи суда у Колмару да Србија није поштовала процедуру и нагласило да је Србија у потпуности поштовала све процедуре и захтеве, што је и суд потврдио у изреци пресуде – да су испуњени услови за разматрање захтева за екстрадицију, који је Србија доставила у јануару.

То значи да је у потпуности поштована процедура која је прописана Европском конвенцијом о екстрадицији и да је Србија уз Захтев за изручење доставила и Решење о спровођењу истраге, Решење о одређивању притвора, као и Наредбу о издавању потернице.

Наведени документи су били довољни да француски органи и на основу тога утврде да су испуњени сви неопходни услови потребни за изручење Рамуша Харадинаја, указало је Министарство правде.

Министарство истиче да се Наредба о проширењу истраге од јануара 2017. године, која је донета и прослеђена суду у Колмару, односи на исти предмет којим се терети Рамуш Харадинај за ратне злочине почињене на КиМ и представља саставни део првобитне истраге (и истрага и проширење истраге представљају делове једног истог поступка).

С друге стране, пише у саопштењу, потерница за Харадинајем, која је расписана 2004. године, обухвата и проширену истрагу, самим тим што наредба за проширење истраге представља део једног истог предмета, што је указано и достављено суду, по њиховом налогу из марта ове године.

Министарство правде указује да је суду такође доставило и додатну документацију која не представља допуну Захтева за изручење, већ објашњење да се Рамуш Харадинај не терети за иста дела пред српским органима за која је процесуиран пред Хашким судом.

Подсећа се да је Харадинајева одбрана истицала да је против Рамуша Харадинаја већ правоснажно окончан поступак пред Хашким судом и да је ослобођен свих оптужби за које му се наводно поново суди пред српским органима.

Управо објашњење које је Србија проследила потврђује да се пред Тужилаштвом за ратне злочине против Рамуша Харадинаја води поступак за догађаје који су се догодили у јуну 1999. године, а који нису били обухваћени поступком пред Хашким судом, где му се на терет стављају догађаји из 1998. године, нагласио је Министарство.

Иако је наведена документација благовремено достављена, суд у Колмару је одржао још једно рочиште почетком марта, на којем је додатно затражио од Србије да достави одговоре у вези са изменама кривичноправног система Републике Србије (објашњење новог Закона о кривичном поступку, тужилачке истраге, као и делова Кривичног законика, који се односе на прописане максималне казне за дело стављено на терет, као и рокове застарелости за кривична дела ратни злочини), што је Србија и доставила.

У сваком случају, Србија је, уз све поштовање како домаћих тако и међународних процедура о екстрадицији, доставила сву потребну документацију и више него довољно потребних доказа и чињеница, да француских суд у Колмару донесе позитивну одлуку и дозволи да Рамуш Харадинај буде изручен Србији, истакло је Министарство правде.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво