Апелациони суд правоснажно одлучује о "Младићевим јатацима"

Пред Апелационим судом у Београду данас је одржан другостепени главни претрес у процесу против оптужених за помагање у скривању хашког оптуженика Ратка Младића, од 2002. до 2006. године, против којих су прошле године првостепеном пресудом оптужбе одбијене због застарелости.

Апелациони суд сада треба да донесе правоснажну пресуду, а може да потврди првостепену пресуду или да је преиначи у целости или делимично.

Данашњии претрес, на коме су сви оптужени остали при ранијим одбранама, трајао је око сат времена, и био је отворен за јавност.

Своју одлуку суд доноси нејавном делу заседања и објавиће је накнадно.

Прошле године у марту, Први основни суд је донео, другу првостепену пресуду у том случају којом је одбио оптужбе против свих оптужених због наступања апсолутне застарелости кривичног гоњења.

Прву пресуду којом су оптужени били ослобођени или су оптужбе против њих биле одбијене због застарелости, била је укинута па се суђење поновило по налогу Апелационог суда.

Иначе, судски процес против "Младићевих јатака" почео је 2007. године, а сви оптужени, осим генерала Марка Лугоње, негирали су да су помагали Младићу у скривању.

Оптужени за скривање Младића су махом избеглице из БиХ.

Оптужницом им је стављено на терет да су, у различитим периодима од 2002. до 2006. године, помагали Младићу да не буде откривен, иако су знали да је Хашки трибунал издао налог за његово хапшење.

Као главни организатор јатака, у оптужници је раније био означен официр Војске Републике Српске Јово Ђого, али је он у току процеса преминуо.

Оптужени за скривање Младића у овом случају су Станко Ристић, Љиљана Васковић, Борислав Ивановић, Предраг Ристић, Саша Бадњар, Ратко Вучетић, Татјана Васковић Јањушевић, Бојан Васковић, Марко Лугоња и Благоје Говедарица.

Говедарица је раније правоснажно осуђен због недозвољеног држања оружја и експлозивних материја на шест месеци затвора, условно на две године.

Јатаци који су крили Младића после 2006. до његовог хапшења пет година касније 26. маја 2011, склопили су споразум о признању кривице с Тужилаштвом за ратне злочине, на условне казне затвора.

Младић је ухапшен у Србији након вишегодишњег скривања у мају 2011. године, и изручен Хашком трибуналу где му је зимус окончано суђење и очекује се првостепена пресуда.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 18. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи