Караџић тражи праведну пресуду, а не "очекивану"

Хашки оптуженик Радован Караџић затражио је од Жалбеног већа Трибунала да преиначи пресуду којом је осуђен на 40 година затвора због геноцида у Сребреници и злочина против човечности у БиХ и да донесе праведну одлуку.

У свом допунском одговору на жалбу тужилаштва од 109 страна, Караџић је апеловао на Жалбено веће да уради "оно што је исправно и праведно, а не оно што се очекује", напомињући да "пресуда претресног већа треба да буде преиначена".

Напомињући да је имао непоштено суђење које је довело до погрешних закључака у пресуди, Караџић је детаљно указао зашто сматра да оптужбе тужилаштва нису тачне, да су неистините и да његова пресуда није законита.

У закључку поднеска Караџић је напоменуо да су ово његове последње писане речи у овом поступку.

"Оне су писане 25 година, од избијања рата у Босни и Херцеговини до данас", навео је Караџић, а потом се осврнуо на почетке међународног кривичног права и цитирао део уводног излагања тужиоца из Нирнбершког процеса Роберта Џексона.

Џексон је тада навео: "Онако како ми будемо судили оптуженима данас, тако ће нама сутра судити историја. Давањем отровног пехара овим оптуженима ми га стављамо и на своје усне. Морамо скупити такву свест и интелектуални интегритет за наш задатак да би ово суђење служило за пример потомству као испуњење тежњи ка правди".

Караџић је већ раније затражио од Жалбеног већа да одбије жалбу тужилаштва које је тражило да се Караџићу пресуда преиначи на казну доживотног затвора.

Он је у марту 2016. године осуђен на 40 година затвора због геноцида у Сребреници и злочина против човечности у БиХ 1992-1995. године.

Жалба тужилаšтва Хашког трибунала је Жалбеном већу поднета почетком децембра 2016. и има 89 страна, док је Караџићева жалба која је такође недавно објављена и има 233 стране.

Караџић је у својој жалби оспоравао наводе пресуде и тражио ослобађајућу пресуду.

Усмено излагање жалби требало би да, како је раније саопштено из Трибунала, буде одржано на пролеће 2018. године, а коначне пресуде се очекују годину дана касније.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи