Насер Кељменди поново иза решетака

Косовски апелациони суд наложио је да се Насер Кељменди, оптужен за убиства, организовани криминал и трговину дрогом, пребаци у притвор. Кељменди, који је до сада био у кућном притвору, иза решетака ће остати до 3. јуна.

"Судско веће апелационог суда, које чине двојица међународних судија и судија са Косова, прихватило је жалбу на одлуку Основног суда у Приштини", навео је портпарол косовског апелационог суда Арбер Јашари.

Одлуку о пребацивању Кељмендија у кућни притвор Основни суд у Приштини донео је 20. фебруара.

Специјално тужилаштво Косова подигло је у јулу 2014. оптужницу против Кељмендија за организовани криминал, тешко убиство, куповину, поседовање, расподелу и неовлашћену продају ризичних наркотика и психоактивних супстанци.

Из Тужилаштва тврде да је Кељменди био лидер и вођа криминалне организоване групе, док се као тешко убиство наводи усмрћивање Рамиза Делалића у Сарајеву 2007.

У случају који се води против Кељмендија, крајем октобра прошле године сведочио је босанскохерцеговачкиг бизнисмен, лидер СББ-а и делегат у Дому народа државног парламента БиХ Фахрудин Радончић.

Сведочење Радончића се сматра кључним у овом судском поступку. Досада су, по позиву тужилаштва, у овом случају сведочили Азра Сарић, Алдин Хајдаревић, Шејла Турковић, Емир Полак, Мухамед Ушановић, и неколико заштићених сведока, путем видео-линка из Сарајева.

Суђење је од посебног значаја за косовско тужилаштво. Оно представља једно од ретких случајева сарадње између косовског и босанскохерцеговачког тужилаштва, с обзиром на то да, како се наводи, "између две земље не постоји дипломатска, политичка, а ни правосудна сарадња".

Кељмендијево име је већ више година на црној листи САД, а тужилаштво сматра да би могућа затворска казна обуставила функционисање једног од највећих ланаца за трговину дрогом, којим су, по наводима оптужнице, кријумчарене илегалне супстанце од Турске до средње Европе.

Кељменди је ухапшен на Косову у мају 2013. на основу Интерполове потернице, а суђење је почело у јануару 2015.

Кељменди се тада изјаснио да није крив ни по једној тачки оптужнице, оптужујући босанскохерцеговачко правосуђе за, како је тада казао, монтирање поцеса.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво