Бившем румунском посланику одређено задржавање у Београду

По налогу Првог основног тужилаштва у Београду румунском држављанину Себастијану Гици, који је лишен слободе по потерници из Букурешта, одређено је задржавање до 48 сати јер је код себе имао лажна документа, а о ектрадиционом притвору биће одлучено касније.

Портпаролка тужилаштва Лепосава Вујановић рекла је Танјугу да су у току провере тог случаја и да ће се по истеку рока од 48 сати одлучити о даљем поступању.

Себастијану Гици, бившем посланику Румуније – који је лоциран и ухапшен у Београду у ноћи између четвртка и петка – овај вид задржавања одређен је због кривичног дела које је извршио на територији Србије, односно јер је користио фалсификована документа.

Што се тиче румунске потернице која је за њим издата због сумње да је извршио кривична дела уцена, давање мита, трговина утицајем, прање новца и одавање поверљивих информација, Гицу би требало да саслуша судија за претходни поступак Вишег суда у Београду и одлучи да ли ће му одредити екстрадициони притвор или неку од мера за обезбеђење присуства до званичног захтева Румуније за његово изручење.

Према процедури Европске конвенције о екстрадицији, уколико буде желела његово изручење, Румунија треба у року од 18 дана од хапшења да пошаље Србији захтев за изручење.

О том захтеву одлучује Виши суд у Београду, а тек потом коначну одлуку доноси министар правде.

Раније данас, румунско Министарство за националну одбрану саопштило је да је Гица ухапшен у Београду, захваљујући сложеним истражним активностима и информацијама које су доставиле Дивизија за специјалне операције и Директорат за криминалне истраге румунске полиције.

"Када је пронађен, оптужени је на увид дао лажна идентификациона документа једне европске државе. Правна процедура за такве ситуације је покренута", наводи се у саопштењу, пренео је Ађерпрес.

Апелациони суд града Плојешти одбацио је 3. априла жалбу коју је Гица поднео због новог налога за хапшење који је издао суд Прахова.

Суд је наредио привремени притвор Гици због оснивања организоване криминалне групе.

Према одлуци објављеној на порталу суда, судије су одбациле Гицину жалбу, рекавши да нема основа.

Како наводи портал Б92, Гица је контроверзни бизнисмен и власник ТВ куће, а био је под истрагом у више случајева у Румунији.

Нестао је након што му је изречена забрана напуштања земље у оквиру истраге о корупцији.

Његова имовина процењена је на око 100 милиона евра, а пре него што је ухапшен у Београду виђен је у Истанбулу.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 28. април 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво