Коначна одлука о изручењу Харадинаја крајем априла?

Апелациони суд у француском граду Колмару сутра ће одржати ново рочиште о захтеву Србије за изручење лидера Алијансе за будућност Косова Рамуша Харадинаја, али ће коначна одлука о изручењу највероватније бити донета крајем априла, рекли су агенцији "Бета" извори блиски том суду.

"На новом рочишту сутра у 14 часова биће размотрена сва документација коју су послале власти у Србији, али се током дана не очекује коначна одлука о изручењу. Очекујемо да ће та одлука бити донета крајем априла", рекли су Бети извори блиски суду.

Исти извори су навели да ће суду вероватно бити неопходно "неко време" да размотри све елементе изнете на сутрашњем рочишту, после чега ће донети коначну одлуку, која би могла да буде крајем априла.

Харадинај је изјавио да је могуће да и након сутрашњег претреса суд у Колмару не донесе одлуку о његовом ослобађању.

У изјави за портал Газетаекспрес, Харадинај је позвао своје симпатизере да буду мирни, јер сматра да је "правда у целости на његовој страни".

"На сутрашњем рочишту тужилаштво ће изнети аргументе зашто сматра да су испуњени услови да будем изручен Србији, док ће одбрана, односно ми, предати аргументе зашто је захтев за изручење неутемељен и политички. Нема законског основа, јер захтев представља понављање оптужби које су постојале пре (суђења) у Хашком трибуналу. Значи, ми ћемо се сутра суочити", истакао је Харадинај.

Додао је да постоји теоретска могућност да суд на сутрашњем рочишту донесе одлуку, али да очекује да ће се то догодити наредних дана.

Министарка правде Нела Кубуровић изјавила је крајем марта да је Србија доставила суду у Колмару сву тражену документацију која се односи на дела због којих се некадашњи вођа Ослободилачке војске Косова (ОВК) Рамуш Харадинај терети у Србији за ратне злочине и да верује да неће бити разлога да буде одбијен захтев Србије за његово изручење.

Харадинај је приведен 4. јануара на територији Француске, на основу потернице коју је против њега издала Србија за ратне злочине почињене током рата на Косову 1998. и 1999. године.

Суд је Харадинаја 12. јануара, уз одређене мере, пустио да одлуку о захтеву Србије за екстрадицију чека на слободи.

Харадинај се пред судом у Колмару појавио 1. и 9. фебруара, као и 2. марта.

Више пута од хапшења је поновио да не прихвата да буде изручен Србији и износио оцену да је реч о чисто политичком процесу који се води против њега.

Истрага против Харадинаја покренута је 2004. године. У међувремену је проширена новим оптужбама и доказима који нису били предмет разматрања у Хашком трибуналу који је 2012. године Харадинаја ослободио по свим тачкама оптужнице.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво