Настављено суђење за убиство Ћурувије, сведочили Михајловић и Бањац

Бивши министар унутрашњих послова Душан Михајловић изјавио је да му је Бранка Прпа, која је била са новинаром Славком Ћурувијом у тренутку његовог убиства, рекла да је сигурна да може да препозна убицу. Сведочио је и бивши начелник Управе за борбу против организованог криминала Боро Бањац који је рекао да су због сумњи "на оклоности убиства Ћурувије" током акције "Сабља" били ухапшени Милан Радоњић и Ратко Ромић и да су одбили полиграфско испитивање, преноси "Бета".

Душан Михајловић је сведочећи у наставку суђења оптуженима за убиство Ћурувије у Специјалном суду рекао да је разговор са Бранком Прпом било његово једино сазнање о том злочину, а да је до осталих података долазио посредно, преко сарадника ангажованих на решавању убиства.

Он је рекао да је крајем 2003. године разговарао са Прпом, пошто му је претоходно пријатељ - историчар Мирослав Перишић пренео да она жели да дође и да изнесе нове податке у вези случаја.

"Прихватио сам то, позвао и она ми је рекла да после убиства у полицијској истрази није дала прави исказ, јер се плашила за своју безбедност и није имала поверења у полицију", рекао је Михајловић.

Он је сведочио да му је Прпа рекла да није тачно да је убица имао фантомку и да пре него што је ударена "ваљда" пиштољем у главу, добро видела његово лице, преноси Бета.

"Рекла ми је да убица није имао фантомку, да је добро запамтила његово лице, да јој се урезао у памћење и да може да га препозна. После тога је на основу фотографија препознала једну особу, али изоставио бих о коме се ради јер сам због тог имена тужен", рекао је Михајловић.

Навео је и да је потом питао Прпу да ли је спремна да то каже на законит начин пред надлежним органима МУП-а и да је она то прихватила, а потом урадила.

"Не бих хтео да препричавам њен исказ, о томе постоји службена белешка, а и њен исказ је познат суду", рекао је Михајловић и додао да је то једина ствар у вези убиства Ћурувије у којој је директно учествовао.

Истакао је да је као министар унутрашњих послова добијао посредна сазнања од сарадника који су се оперативно бавили убиством Ћурувије.

Михајловић је подсетио да је почетком 2001. године када је преузео дужност министра наследио и убиства са политичком позадином - убиство Ивана Стамболића, злочин на Ибарској магистрали и да је њихово решавање било приоритет.

Навео је да је о раду на тим случајевима повремено добијао информације од свог помоћника, генерала Сретена Лукића.

"Не бих могао да износим шта сам запамтио, доста времена је прошло, сви подаци које сам имао су доступни и на располагању су и суду", рекао је Михајловић и додао да се ту ради о посредним сазнањима, а да су извори познати суду.

Адвокати оптужених питали су Михајловића да ли је од припадника МУП-а добио информацију о томе кога је Прпа препознала као егзекутора, а бивши министар је одговорио потврдно, али није желео да каже име.

Михајловић је рекао да је већ тужен због изношења тог имена у јавности да би потом, када га је судија Снежана Јовановић упозорила на обавезе које има као сведок, рекао да не сећа имена.

Бањац: Радоњић и Ромић били ухапшени због сумњи "на оклоности убиства Ћурувије"

Претходно је сведочио бивши начелник Управе за борбу против организованог криминала Боро Бањац, на чији исказу су оптужени и њихови адвокати имали низ примедби.

Бањац је рекао и да су због сумњи "на оклоности убиства Ћурувије" током акције "Сабља" били ухапшени Милан Радоњић и Ратко Ромић и да су одбили полиграфско испитивање, али је на њихово питање да ли зна зашто су одбили полиграф одговорио негативно.

На Ромићево питање да ли му је познато да је са њиим у Централном затвору разговарао припадник једне стране обавештајне службе, Бањац је одговориo негативно, а такође је, на питање Ромића да ли зна да му је специјални тужилац два пута нудио статус сведока сарадника, такође одговорио одрично.

После сведочења Бањца, Радоњић је, видно повишеним гласом у судници рекао да Бањац "зна све аброве који су интересантни новинарима, али да не зна ништа о ономе што је био његов посао".

"Да сам ја хапсио људе на основу оперативних сазнања имали бисмо више затвора него обданишта", рекао је Радоњић, који је после упозорења судије Снежана Јовановић престао да говори повишеним тоном.

По завршетку данашњег рочишта, адвокати оптужених и породице оштећених су у супротном контексту оценили сведочења Бањца и Михајловића.

Правни заступник оптужених Ратка Ромића и Милана Радоњића, адвокат Зора Добричанин Никодиновић је рекла новинарима испред зграде Специјалног суда да је најкраћи опис оног што се данас чуло то да се "Бањац и Михајловић нису мешали у свој посао", преноси Бета.

"Бањац као да не зна ништа од оног што је морао да зна с обзиром на функцију на којој је био", рекла је Добричан Никодиновић.

"Фрапантно је то да након тога што је Бранка Прпа извршила препознавање и према оном што је он данас рекао они нису ништа даље радили на прикупљању података у том правцу", рекла је Добричан Никодиновић.

Правни заступник породице Ћурувија, адвокат Слободан Ружић је оценио да је одбрана и данас покушала да "убацивањем разних имена попут "Прика, Лука" опструише процес, а најавио је и изношење нових доказа који ће додатно потврдити оптужницу.

Ћурувија је убијен 11. априла 1999. године у Светогорској улици Београду, у хаустору зграде у којој је живео.

За његово убиство оптужени су начелник Државне безбедности (ДБ) Радомир Марковић, начелник београдског центра ДБ Милан Радоњић, бивши главни инспектор Друге управе ДБ Ратко Ромић и припадник резервног састава ДБ Мирослав Курак.

По оптужници, Ћурувију је убио Курак који је у бекству, а саучесник му је био Ромић који је као и Радоњић ухапшен у јануару 2014.

Оптужени су током суђења одбацили сваку повезаност са тим злочином.

Наставак суђење заказан је за сутра у 9.30 часова, а наставиће да сведочи Душан Михајловић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво