Несрећа у Румунији, једна држављанка Србије погинула, две повређене

Једна држављанка Србије је погинула, а петоро радника, од којих су двоје српски држављани, повређено је у фабрици "Леони" у румунском граду Питешти. До несреће је дошло када је мушкарац, такође запослен у фабрици улетео аутомобилом у групу људи, потврдили су за РТС у амбасади Србије у Букурешту и у немачкој компанији "Леони". Узроци трагедије се испитују.

"Једна особа је погинула, а у болници се налазе две особе, од којих једна има врло озбиљне поведе главе, а друга је само у шоку, без озбиљних повреда", изјавио је амбасадор Србије у Букурешту Бранко Бранковић и додао да су те информације добили из болнице, а да још чекају објашњење од полиције.

"У полицији обећавају да ће нам дати комплетан извештај што пре", рекао је раније Бранковић.

Укупно пет особа је повређено када је аутомобил улетео у простор фабрике "Леони", где су се налазили радници који су били на паузи.

Како су у "Леонију" рекли за портал Јужне вести, страдала је И. И. (28) из Ниша, док су повређене А. Р. (29) и Б. Г. (33), једна теже, а друга лакше.

Лекари у болници у Питешти боре се да стабилизују здравствено стање петоро повређених од којих је једна особа у веома тешком стању.

Из "Леонија" кажу да се несрећа догодила јутрос око 9.30 сати, када је возач аутомобила изгубио контролу, пробио ограду и улетео у простор где су радници били на паузи.

Простор где радници углавном одлазе на паузу, како кажу они који тамо раде, налази се напољу, али је ограђен жицом и плексигласом. Засад није познато како се аутомобил нашао у толикој близини фабрике.

Пошто се несрећа догодила у фирми и за време радног времена у већ покренутој истрази укључен је и Огледни инспекторат за рад, а против возача је већ покренут истражни поступак којим се овај терети за убиство.

Министарство: Није прекршен закон

Инспектори рада утврдили су да је компанија "Леони" упутила 103 запослена на привремени рад у своју фабрику у Румунији, и тај поступак је спроведен у складу са Законом о упућивању запослених на привремени рад у иностранство, саопштило је Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања.

Раднице су ангажоване уговором на одређено време код послодавца "Леони" д.о.о. Прокупље, а анексом уговора о раду су упућене на привремени рад у иностранство од 6. марта до 2. маја 2017. године.

Послодавац је, у складу са прописима, 7. марта обавестио Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања о упућивању запослених на привремени рад у иностранство.

Утврђено да су повређене раднице оспособљене за безбедан и здрав рад на радном месту на ком су биле ангажоване.

У саопштењу се наводи да ће Инспекторат за рад од румунске инспекције рада затражити информацију о утврђеној одговорности и предузетим мерама поводом трагичне несреће у фабрици "Леони" у Питештију.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво