Достављено вештачење о смрти гардиста

Истражном судији Окружног суда у Београду достављен налаз и мишљење вештака о околностима под којима су, пре четири године, у Београду убијена двојица гардиста. Прелевић: Пуцала трећа особа.

Вештачење је обављено у оквиру преткривичног поступка, који се води ради утврђивања околности под којима су, приликом вршења патролне службе, настрадали војници.

Вештачење, са налазом и мишљењем вештака Љубише Драговића из САД, биће достављено Окружном тужилаштву у Београду на даље поступање, по чијем је поредлогу и обављено, као и оштећенима и њиховим правним заступницима, наводи се у саопштењу Окружног суда.

Драговићу је предмет достављен у мају ове године. У саопштењу суда се наводи да је реч је о врсном стручњаку у области форензичке патологије и неуропатологије, који се налази на челу Одељења за форензичку патологију и медицинска истраживања Округа Мичиген у САД.

Драговић је одређен за вештака у том предмету, након што је Лабораторија ФБИ Квантико обавестила суд да није у могућности да обави тражено судско медицинско вештачење "по наредби истражног судије Окружног суда у Београду".

Лабораторија ФБИ је образложила да нема стално запослене стручњаке тог профила и да и сама у таквим ситуацијама ангажује вештаке са њихове званичне листе. Та лабораторија претходно је обавила судско медицинско вештачење за наш суд, а вештак балистичар те лабораторије Стив Каспер искључио је могућност да су двојица настрадалих гардиста извршила самоубиство.

Каспер је, путем видео конференцијске везе која је успостављена из зграде Окружног суда у Београду, у оквиру усмене допуне свог налаза и мишљења, навео да су "сви хици, изузев једног, у војнике испаљени са растојања од око 3,35 метара".

Прелевић: Војнике убила трећа особа

Адвокат Божа Прелевић изјавио је агенцији Бета, да је вештачење америчког експерта из области судске медицине Љубише Драговића, у случају погибије војника у касарни Топчидер, показало да је војнике убила трећа особа.

"Његов налаз је у потпуности утврдио налаз и мишљење независне комисије и на тај начин, надам се, окончао целу рашомонијаду око утврђивања онога шта се тамо десило", рекао је Прелевић који је био на челу независне комисије.

Прелевић је рекао да се нада да ће државни органи после тог вештачења кренути у потрагу за учиниоцем и да се поступак неће даље развлачити.

Без одговора и после четири године 

Гардисти Драган Јаковљевић и Дражен Миловановић погинули су 5. октобра 2004. године приликом вршења патролне страже у касарни Топчидер.

После погибије војника, 2004. године, некадашњи Војни суд спровео је истражне радње, а вештаци које је ангажовао закључили су да је Јаковљевић убио Миловановића, а онда пуцао у себе.

Независна комисија, коју је потом иницирао Високи савет одбране државне заједнице СЦГ, коју је предводио адвокат Божидар Прелевић, обавила је нови увиђај, есхумацију лешева, спровела судско медицинско и балистичко вештачење и закључила да је гардисте убила "трећа" особа.

После укидања војних судова, предмет је доспео у Војно одељење Окружног тужилаштва у Београду. На предлог тужилаштва, у марту 2005. године, истражни судија Окружног суда у Београду обавио је нови увиђај на околности положаја где су пронађени војници у тренутку погибије у односу на спољне ограде и на околност улаза и излаза из објекта посебне намене "Караш".

Убрзо после тога, у јуну 2005. године, тужилаштво је затражило и треће "супервештачење" страних вештака балистичара, које су обавили вештаци лабораторије "Квантико".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 10. мај 2024.
20° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара