Правоснажно одбијено изручење Богићевића Црној Гори

Аплелациони суд у Београду правоснажно је одбио изручење српског држављанина Предрага Богићевића Црној Гори којег тужилаштво у Подгорици сумњичи да је учествовао у планирању терористичких аката пред одржавање парламентарних избора прошле године у тој држави.

Тај суд је прошлог месеца правоснажно одбио и изручење Немање Ристића којег Црна Гора тражи због истих сумњи као Богићевића, за којег медији пишу да је вођа "равногорског покрета".

Апелациони суд је потврдио одлуку првостепеног суда којом је одбијено изручење Богићевића јер сматра да је молба неоснована, те да нису испуњени услови за изручење, рекла је Танјугу портпарол суда Мирјана Пиљић.

Министарство правде Црне Горе је 16. јануара затражило изручење Богићевића и Ристића ради кривичног гоњења у тој држави због кривичних дела стварање криминалне организације и тероризам у покушају.

Изручење је одбијено јер су обојица осумњичени да су радње за које се терете извршили на територији Србије, те да сходно одредбама билатералног споразума о изручењу између Србије и Црне Горе нису испуњене претпоставке за њихово изручење.

Богићевић је провео месец и по дана у притвору, док је Ристић све време био на слободи.

Богићевић и Ристић су били ухапшени у Крагујевцу и Београду 13. јануара по међународној потерници Црне Горе.

Почетком децембра 2016. године за њима двојицом, као и још двојицом држављана Русије, расписана је потерница Црне Горе због сумње да су организовали криминалну групу која је за изборни дан планирала упад у Скупšштину, хапшšење и ликвидацију тадашšњег премијера Мила Ђукановића.

Црногорско тужилаштво води поступак против групе од 18 држављана Србије и двојице дрžављана Русије, а већина их је у притвору у Подгорици.

Неки су недавно склопили споразум о признању кривице са црногорским тужилаштвом, пренели су подгорички медији.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи