Омогућили гледање серија онлајн, уследила кривична пријава

Против две особе поднета је кривична пријава због сумње да су у дужем временском периоду преко интернет портала "serije.rs" незаконито омогућили онлајн гледање великог броја домаћих и страних телевизијских серија, чиме су носиоцима ауторских права нанели огромну финансијску штету, саопштио је МУП.

Кривичну пријаву у редовном поступку поднели су припадници Министарства унутрашњих послова Службе за борбу против организованог криминала, по налогу Посебног тужилаштва за високотехнолошки криминал.

Одељење за борбу против високотехнолошког криминала у координацији са Посебним тужилаштвом за високотехнолошки криминал, преузело је администраторску контролу над интернет порталом "serije.rs" и на тај начин прекинуло нелегално емитовање и онлајн гледање домаћих и страних телевизијских серија.

Полиција је приликом претреса станова и других просторија које користе администратори интернет портала "serije.rs", који се сумњиче да су починили кривично дело неовлашћено искоришћавање ауторског дела или предмета сродног права, обавила преглед рачунарске опреме коју су користили за администрацију портала и привремено их одузела, додаје се у саопштењу.

На тој интеренет адреси налази се и велики број ТВ серија у продукцији РТС-а и копродукцији с нашим партнерима, међу којима су и најновије: "Santa Maria della salute", "Војна академија", "Убице мог оца", "Чизмаши", "Комшије", "Сумњива лица", "Дневник машиновође", "Село гори а баба се чешља" и друге.

"Знак да је држава кренула у обрачун са пиратеријом"

Стручњак за ауторска права Драган Милић каже за РТС да се преузимање сајта serije.rs не може дефинасти као озбиљан ударац, али да представља знак да је држава кренула у обрачун са пиратеријом.

"Било је раније случајева да борбе против пиратерије, много више када се садржај преносио на компакт-дисковима, ово је први случај да се преузима веб сајт", наводи Милић.

Милић истиче да је послао полицији олакашала чињеница да је сајт имао домен .rs, над којим надлежност имају домаћи органи.

На питање да ли у Србији законом треба увести санкције за кориснике пиратских садржаја као што је и пракса на Западу, Милић каже да би то требало да буде последња мера.

"Конвенције о заштити ауторских права потичу из 19. века. Да се не плаћају наканде за коришћење садржаја не би било могуће стварање квалитетних аудио и видео дела", наглашава Милић.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво