Ју-Ес-Еј тудеј: Суд за злочине ОВК правда за косовске породице?

Најава да ће наредних месеци у Хагу бити заседање суда за ратне злочине, за које се сумња да су их починили команданти ОВК, укључујући актуелног косовског председника Хашима Тачија, током и након рата крајем деведесетих година прошлог века – могла би да донесе правду косовским породицама, оцењује "Ју-Ес-Еј тудеј". Међутим, како примећује амерички медиј, није још познато ко ће се суочити са оптужбама.

У извештају Савета Европе из 2011. године утврђено је да су Тачи и други "високо позиционирани чланови" ОВК учестовали у трговини органима, у отмицама, мучењу и убиству косовских Срба, Рома и Албанаца, осумњичених за сарадњу са Београдом.

Тачи је, међутим, негирао те оптужбе, а његова канцеларија је одбијала да изда саопштење тим поводом.

Ју-Ес-Еј тудеј подсећа да је Беријана Мустафа, ћерка убијеног новинара и политичког саветника Џемаила Мустафе, пре 16 година, при повратку из школе, затекла велики број људи испред свог стана и била шокирана сазнањем да је њен отац убијен. Смрт оца, каже, прогони је до данас.

"Пробудите се ујутру питајући се ко је то урадио и зашто? То је оно што вас свакодневно убија", наводи Беријана Мустафа.

Беријана Мустафа (35) могла би "коначно да види" извођење убица њеног оца, члана Демократског савеза Косова и саветника првог косовског председника Ибрахима Ругове, пред лице правде, наводи Ју-Ес-Еј тудеј.

Џемаил Мустафа је један од неколико саветника Ругове који су убијени након рата.

ЕУ је, подсећа Ју-Ес-Еј тудеј, тражила од косовских званичника да се суд премести у Хаг због забринутости за сведоке, за које постоји ризик да буду застрашивани.

Суд, који је основан 2016. године, радиће у складу са косовским законима, финансираће га ЕУ, а особље ће чинити међународне судије и адвокати.

Судски званичници могли би у нерадних неколико недеља објавити распоред судских поступака, најављује Ју-Ес-Еј тудеј, и истиче да ће се суд усредсредити на злочине почињене током "бруталног рата" након распада Југославије. Рат је, како наводи лист, захтевао ваздушне ударе НАТО-а, превођене САД, како би се "протерале српске снаге са Косова".

Амерички медиј оцењује да су међународни тужиоци били успешни у окончању случајева против српских лидера.

Као пример наводи да је Међународни кривични суд за бившу Југославију прошле године прогласио Радована Караџића кривим за "геноцид у Сребреници" и осудио га на казну затвора од 40 година.

"Не можете рећи да се сукоб завршио у јуну 1999. године, када је НАТО ушао на Косово", цитира Ју-Ес-Еј тудеј Нору Ахметај, истраживачицу за људска права у Центру за истраживање, документацију и публикацију у Приштини.

Некадашњи Тачијев правни саветник Том Гаши, пак, очекује да ће се Тачи и други политичари одупрети кривичном гоњењу и осуђујућој пресуди.

"Они нису вољни да се нађу у ћелији од шест квадратних метара у некој страној држави 3.000 километара одавде, ни са ким. Имају тако добар живот овде, на власти су 17 година, а Косово третирају као монархију. Живе као краљеви. Они су заиста уплашени", тврди Гаши.

С друге стране, косовски Срби надају се да ће се починиоци злочина коначно појавити пред судом, пише Ју-Ес-Еј тудеј, који цитира Ненада Максимовића из Центра за мир и толеранцију: "Важно ми је, не само као Србину, већ као људском бићу".

Секретар тзв. "ветерана ОВК" Фатон Кљинаку сматра да је суд требало да остане на Косову и оцењује да Србија није одговарала за, како каже, "своје злочине на Косову".

Беријана Мустафа се нада да ће нови суд за ратне злочине решити убиство њеног оца и донети правду. "Не само када је у питању случај мог оца, већ сви ратни злочини који су се овде догодили", закључује се у тексту Ју-Ес-Еј тудеј.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво