Oптужница за фалсификовање потписа на изборима 2016.

Прво основно тужилаштво у Београду подигло је оптужницу против седам особа које се терете за фалсификовање 8.684 потписа за подршку седам политичких странака на прошлогодишњим парламентарним изборима, речено је "Танјугу" у том тужилаштву.

Сумња се да су оптужени хтели да странкама омогуће учешће на изборима за посланике у Народној скупштини Србије, као и на локалним и покрајинским изборима, који су били заказани и касније одржани 24. марта 2016. године.

Републичка изборна комисија је, иначе, у априлу прошле године, по пријему листа, утврдила да још неколико мањих странака има фалсификоване потписе, али је на време спречено да оне учествују на републичким ванредним парламентарним изборима.

Оптуженима се на терет се ставља кривично дело фалсификовања исправе, а оптужница је прослеђена Првом основном суду на разматрање, кажу у тужилаштву. Оптужницом су обухваћени председник Странке Руса Србије Драган Цветковић, председник Демократског покрета Румуна Србије Наташа Тошић, те председник Јединствене руске странке Зоран Марић.

Оптужница је подигнута и против Николе Јеликића, овлашћеног лица Републиканске странке Николе Сандуловића, Елизабете Шајн, овлашћеног лица Ромске партије Србије, Аполона Саванова из странке Буњевци грађани Србије и Милоша Михајловића, носиоца изборне листе "Ромска листа Србије".

Према оптужници, Драган Цветковић и Наташа Тошић су након споразума о склапању коалиције "6. октобар за све нас", организовали прикупљање потписа и оверу изјава без идентификације особа на основу личних докумената.

Тако су, како се наводи у оптужном акту, сачинили 1.700 фалсификованих изјава бирача, које су затим употребили 10. априла прошле године, када су их предали Републичкој изборној комисији.

Два дана раније, како тврди Тужилаштво, Зоран Марић и Никола Јеликић су РИК предали 4. 845, односно 889 лажних изјава о подршци странкама које су заступали.

Ове изјаве биле су оверене лажним печатом Основног суда у Шапцу.

Елизабета Шајн и Аполон Саванов терете се да су испред Коалиционе листе "Грађани и грађанке Србије", прибавили 650 изјава бирача о подршци изборне листе, које су сачињене тако што је фалсификован потпис судског службеника у Основном суду у Зрењанину и које нису заведене кроз књигу овере овог суда.

Фалсификованим печатом суда у Београду, како се наводи, оверено је 600 лажних потписа о подршци "Ромској листи Србије".

Истрага је у Првом тужилаштву покренута у априлу прошле године на основу извештаја РИК, у којем је тражено да се провери веродостојност неких поднетих потписа.

У РИК-у су приметили "чудне печате" Основног суда у Шапцу на изборној листи Јединствене руске странке, а касније су исти отисци печата уочени и на листи Републиканске странке.

Вештачењем је утврђено да су спорни печати на обе листе одштампани ласерским штампачем.

Даљом истрагом откривени су и нови фалсификати.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво