Бркић и Павићевићева сведочили на суђењу Ивану Ивановићу

Новинар Миша Бркић и директорка Центра за културну деконтаминацију Борка Павићевић сведочили су на суђењу председнику организације "СНП Наши" Ивану Ивановићу, оптуженом због текста из марта 2014. године са списком "30 највећих србомрзаца" на којем су се и они нашли.

Суђењу нису присуствовали, такође поменути на спорном списку, бивша директорка Фонда за Хуманитарно право Наташа Кандић и Иван Вејвода, јер нису уредно позвани.

Миша Бркић је на суђењу рекао да се осетио угрожено, јер је поменут на Ивановићевом списку, придружио се кривичном гоњењу, али није истакао одштени захтев.

Борка Павићевић се није придружила кривичном гоњењу, нити је истакла захтев за накнаду штете.

Обоје су навели да су због свог рада трпели коментаре јавности због које су се осећали угрожено, а не само због Ивановићевог текста.

На следеће суђење, које је заказано за 10. мај, позвани су да сведоче Соња Бисерко и Владимир Арсенијевић.

Суд је раније одлучио да саслуша све личности поменуте на спорном списку међу којима је и глумица Мирјана Карановић, директор Б92 Веран Матић, глумац Никола Ђуричко и уредница Пешчаника Светлана Лукић, Бранко Радун, певачица Јелена Карлеуша, новинар Ненад Љ. Стефановић, редитељ Горчин Стојановић и други.

Тужилаштво за високотехнолошки криминал оптужним предлогом Ивановића терети за кривично дело расна и друга дискриминација, јер је на сајту "СНП Наши" 28. марта 2014. године објавио списак "30 највећих србомрзаца издајника међу јавним личностима".

Ивановић је у својој одбрани рекао да није имао намеру никога да дискриминише или угрози, већ да је то било изражавање његовог политичког става.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво