Хронологија несрећа у војним фабрикама

Експлозија муниције, која се данас догодила у Техничко-ремонтном заводу у Крагујевцу, најновија је у низу несрећа у српским војним фабрикама за више од двадесет година.

У последњем у серији инцидената, од последица две експлозије у Техничко-ремонтном заводу у Крагујевцу погинуо је потпуковник Војске Србије, а повређено је 25 припадника МУП-а и ВС.

Претходна несрећа у наменској индустрији догодила се 15. маја 2015. године у ваљевском "Крушику", где је у експлозији детонаторске каписле повређено седам радника.

У тој фабрици је 6. новембра 2014. године погинуо пословођа, пошто га је у груди погодио 18 килограма тежак челични откивак, који је излетео из пресе.

Троје радника "Крушика" повређено је у експлозији 13. децембра 2013. године приликом испитивања противоклопних ракета "бумбар".

У чачанској "Слободи", две раднице су 1. јула 2013. године повређене у експлозији, која се догодила у погону пиротехнике.

Један радник је повређен услед експлозије на преси за производњу ракетних горива у фабрици "Милан Благојевић" у Лучанима, 25. јуна 2012. године.

У истој фабрици, један радник је повређен у мањем пожару 21. септембра 2011. године.

Низ експлозија догодио се у чачанској ''Слободи'' 27. децембра 2010. године. Нико није повређен, а причињена је огромна материјална штета.

Два радника ваљевског "Крушика" лакше су повређена у слабијој детонацији 10. маја 2010. године.

У "Слободи" у Чачку се 12. јануара 2010. године догодила експлозија у погону пиротехнике, у којој је једна радница повредила шаку.

Једна од најтежих несрећа у војним фабрикама у Србији догодила се 4. септембра 2009. године у фабрици муниције ''Први партизан'' у Ужицу. Од последица четири снажне везане експлозије у барутном одељењу погинуло је седам радника, а петнаест је лакше повређено.

У експлозији 6. августа 2008. године, у фабрици за производњу експлозива и пиротехнике корпорације "Трајал" лакше је повређено седам радника те фабрике. Експлозија је причинила велику материјалну штету.

Око 40 радника, полицајаца и ватрогасаца се отровало или опекло 6. априла 2008. године, након експлозије пет буради с диметоатом у АД "Галеника–Фитофармација" у Земуну.

Велика материјална штета била је последица пожара у фабрици скроба у Панчеву, када је експлодирао филтер за сушење. У тој несрећи није било повређених.

У Лештанима је 3. новембра 2008. године троје људи тешко повређено у фабрици за производњу ракетних горива, када је експлодирала смеса за пуњење противградних ракета.

Велики пожар је избио 8. децембра 2008. у лозничкој "Вискози". Није било повређених, али је концентрација сумпор-диоксида у Лозници била изузетно повећана.

Око 3.500 тона муниције у војном складишту касарне ''7. јул'' у непосредној близини Параћина експлодирало је 19. октобра 2006. године. Повређене су 22 особе.

Три радника су погинула, а три су повређена у експлозији у ''Првој искри'' у Баричу 29. маја 2006.

Такође, троје радника је погинуло, а седам је повређено када је избио пожар у фабрици ''Милан Благојевић'' 3. децембра 1997. године.

Двоје људи је погинуло 21. јуна 1996. године у пожару у фабрици ''Прва искра'' у Баричу.

Тешка несрећа се догодила 23. јуна 1995. године – у земунској фабрици хемијских производа "Грмеч" 23. јуна 1995. године. У експлозији је погинуло 11, а повређено девет радника.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи