Милановић: Смењен сам зато што сам "узнемирио" ЈСО

У наставку суђења оптуженим припадницима ДБ-а за убиство новинара Славка Ћурувије сведочио је Љубиша Милановић, припадник полицијске јединице Поскок која се почетком 2000-их бавила истраживањем тог убиства.

Милановић је пред Специјалним судом навео да је смењен након што је добио информацију да са убиством Ћурувије имају везе и припадници Јединице за специјалне операције (ЈСО) коју је хтео да провери.

Према његовом сведочењу, од Зорана Поповића (медији пишу да је убијен пре неколико година у Јужној Америци) добио је информацију да су логистику у припреми убиства пружила два припадника ЈСО, те да је од комаданта јединице Милорада Улемека Легије тражио да му омогући да их испита.

"До тога није дошло јер сам истог дана упозорен да сам узнемирио јединицу, а након неколико дана сам добио решење о премештају на друго радно место" рекао је Милановић.

Сматра да је белешка о тој информацији уклоњена из државних архива.

Суђење се наставља сутра, а планирано је да сведочи бивши министар унутрашњих послова Душан Михајловић.

Претходно је на суђењу сведочио Милановићев колега из Поскока Златко Кесић, наводећи да припадницима те јединице није било дозвољено да узму изјаве од припадника Државне безбедности који су пратили Ћурувију, већ да су им они послали писане изјаве из којих није могло ништа битно да се закључи.

Појаснио је да су припадници ДБ-а узимали изјаве "сами од себе".

За убиство Ћурувије оптужени су некадашњи шеф ДБ-а Радомир Марковић, шеф београдског центра ДБ-а Милан Радоњић, припадник тог центра Ратко Ромић и Милан Курак, који се терети да је непосредни извршилац убиства.

Радоњић и Ромић се налазе у притвору од хапшења у јануару 2014. године.

Марковић у затвору служи казну од 40 година затвора, а Курак је у бекству и за њим је расписана међународна потерница.

Радоњић и Марковић се терете за подстрекавање на тешко убиство, а Ромић и Курак за тешко убиство.

Према оптужници, Ћурувију је 11. априла 1999. године убио Мирослав Курак, а саучесник му је био Ратко Ромић који је дршком пиштоља ударио Ћурувијину пријатељицу Бранку Прпу у главу.

Како се наводи у оптужници, Ћурувија је убијен због "јавног иступања у земљи и иностранству и критике носилаца политичке власти, могућности да утиче на јавно мњење и деловање опозиционих друштвених снага, ради очувања постојеће власти".

Убијен је у дворишту испред улаза у зграду, где су се налазиле просторије маркетинг службе Дневног телеграфа.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи