Укинута пресуда Андрији Драшковићу за убиство Енвера Хадрија

Жалбени суд у Бриселу укинуо је пресуду којом је Андрија Драшковић био осуђен на доживотни затвор због наводног учешћа у убиству косовског Албанца Енвера Хадрија 1990. године у Бриселу, рекао је "Танјугу" Драшковићев бранилац Вељко Делибашић.

Суд је, како је навео адвокат, прихватио жалбу одбране, укинио првостепену пресуду и наложио понављање суђења.

Делибашић очекује да би ново суђење могло да почне у октобру или новембру ове године.

Претпоставља се да је иста одлука донета и за Веселина Вукотића, као и некадашњег припадника Државне безбедности Божидара Спасића, који су такође у том поступку 22. новембра прошле године били осуђени на доживотни затвор.

Делибашић је у својој жалби суду у Белгији указао да, за разлику од Вукотића који је био три године у притвору у Бриселу и Спасића који је саслушаван путем видео-линка поводом овог случаја, Драшковића белгијски суд никада није саслушао, иако му је све време позната његова адреса, чиме му је, како напомиње, ускратио основно људско право да се изјасни о оптужници.

У жалби су наведени и други бројни разлози због којих одбрана оспорава тврдње учешћа Драшковића у убиству Хадрија.

Андрија Драшковић, Веселин Вукотић и Божидар Спасић слободни су људи у Србији, барем до правоснажности одлука белгијских судова, јер Устав Србије забрањује изручење сопствених држављана земљама са којима немамо билатерални уговор који би то дозволио.

У време када је изрешетан у Бриселу из аутомобила у покрету Енвер Хадри је био председник Комитета за заштиту људских права Албанаца.

Што се тиче Вукотића, он је због сумње да је извршио убиство Хадрија 2006. године ухапшен у Шпанији по потерници Белгије, а потом је изручен Бриселу.

Након три и по године притвора, белгијско тужилаштво га није оптужило, већ га је Белгија изручила Србији 2009. ради понављања суђења за убиство Душка Бошковића у Пржну 1997. године.

Андија Драшковић је прошле године у јулу био ухапшен у Сплиту по потерници Белгије због убиства Хардија.

Међутим, након пуштања на слободу уз јемство од 100.000 евра до одлуке о изручењу, а по савету адвоката, Драшковић је побегао из Сплита да не би био изручен Белгији, јер би му у белгијском притвору, како су навели његови адвокати, био угрожен живот.

Адвокати су тада потврдили да су представници белгијског правосуђа саслушали Андрију Драшковића 2007. године у Италији поводом убиства Хадрија.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво