Случај Лазаревић, издвајају се прислушкивани разговори

У случају против Бранка Лазаревића и осталих оптужених за одавање службене тајне Апелациони суд у Београду је правоснажно одлучио да део тужилачких доказа прибављених прислушкивањем не може да се користи као доказ у том случају.

Наиме, Апелациони суд је одбио као неосновану жалбу тужиоца за организовани кирминал као и Бранка Лазаревића и потврдио решење Поребног одељења Вишег суда у Београду (Специјалног суда), рекла је Танјугу портпарол Апелационог суда Мирјана Пиљић.

Потврђеним решењем из списа предмета су издвојене наредбе истражног судије некадашњег Окружног суда у Београду којима су одређене мере надзора и снимања телефонских разговора, других разговора и комуникација другим техничким средствима према оптуженима Родољубу Радуловићу и Радовану Штрпцу у поступцима који су се против њих водили.

"По налажењу Апелационог суда, првостепени суд је правилно утврдио да се докази прибављени применом наведених наредби, које су одређене према Радуловићу и Штрпцу, које су прошириване, исправљане, прекидане и продужаване не могу користити у овом кривичном поступку као доказ", указала је Пиљић.

Апелациони суд је одлучио да те наредбе морају да се издвоје из списа предмета с обзиром да је "првостепени суд правилно закључио да након протека рока одређеног законом, а пошто се тужилаштво упознало са целокупним материјалом добијеним применом наведених мера, није могуће да Тужилаштво поново тражи исти материјал ради покретања новог кривичног поступка и да се ти докази не могу накнадно користити у овом кривичном поступку".

Иначе, за сутра је планиран наставак суђења Лазаревићу, а поред њега у овом поступку су оптужени и адвокат из Новог Сада Радован Штрбац, полицајац Борис Гара, као и Родољуб Радуловић звани Миша Банана у бекству и њему се суди у одсуству.

Лазаревић и Штрбац су одбили да изнесу своје одбране н почетку суђења јер тврде да докази које тужилаштво представља нису законити, док је одбрану изнео само Гара.

Лазаревић и остали се терете да су током 2008. и 2009. преносили поверљиве полицијске информације Шарићу пре покретања званичне истраге за шверц кокаина у октобру 2009. године.

У оптужном предлогу се наводи да је Гара преносио кључне податке Лазаревићу о праћењу Шарићеве групе, након чега је Лазаревић те информације прослеђивао Штрпцу и Радуловићу, а они Шарићу.

То поступање је, како сматра тужилаштво за организовани криминал, угрозило истрагу полиције јер су припадници Шарићеве групе променили дотадашњи начин комуникације.

Шарићу је у току поновљено суђење поводом оптужби за кријумчарење кокаина, а суђење за прање пара му је још у току.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
25° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи