Београд, на пијаци продаване заштићене птице из криволова

Полиција и активисти Друштва за заштиту и проучавање птица Србије данас су на Каленић пијаци у Београду спречили нелегалну продају 29 јединки строго заштићених птица

У питању су 29 јединки птица певачица – 12 чешљугара 13 чижака, три зелентарке и један обични кос. Један чижак пронађен је мртав у кавезу, а страдао је, како наводе, услед стреса којем је дуготрајно био изложен.

Члановима Тима за борбу против криволова Друштва за заштиту птица Србије један од починилаца познат је од раније, наводи се у саопштењу тог друштва и додаје да је П. Б. већ привођен и правоснажно осуђен на новчану казну због поседовања заштићених птица на берзи у Панчеву октобра 2014.

Како је наведено, птице које су пронађене на овој пијаци биће збринуте у прихватилишту за дивље животиње Зоолошког врта на Палићу, а након опоравка биће враћене у природу.

Против починилаца тужилац је поднео кривичне пријаве.

Дивље птице певачице, посебно оне лепих боја и пријатне песме, у природи су на мети криволоваца који их хватају користећи мреже, клопке и лепак. Неретко многе од њих страдају током изловљавања, а преживеле постају сужњи у тесним кавезима, наводе из Друштва.

Хиљаде строго заштићених дивљих птица током целе године буде противзаконито понуђено на продају на пијацама, изложбама и берзама животиња широм Србије и у иностранству.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи