О изручењу Богићевића Црној Гори одлучиће Специјални суд

Виши суд у Крагујевцу огласио се стварно ненадлежним за одлучивање о молби Црне Горе за изручење српског држављанина Предрага Богићевића и предмет је проследио на одлучивање Специјалном суду у Београду, речено је "Танјугу" у том суду.

Преходно је Апелациони суд у Крагујевцу укинуо решење којим је крагујевачки Виши суд утврдио да су испуњени услови за изручење Богићевића Црној Гори, која га тражи због сумње да је учествовао у планирању терористичких аката пред одржавање парламентарних избора прошле године у тој држави и наложио поновно одлучивање.

Портпарол Вишег суда у Крагујевцу Снежана Симовић рекла је Танјугу да се 13. фебруара тај суд огласио ненадлежним и списе предмета проследио суду у Београду.

Додала је да је Богићевић и даље у притвору.

Специјални суд у Београду је иначе 9. фебруара одбио као несновану молбу за изручење другог српског држављанина Немање Ристића Црној Гори која га тражи због сумње да је учествовао у планирању терористичких аката пред одржавање парламентарних избора прошле године у тој држави.

На ово решење суда не постоји право жалбе, али се списи предмета по службеној дужности прослеђују Апелационом суду у Београду на коначну одлуку.

Црна Гора тражи Ристића и Богићевића ради кривичног гоњења по наредби о спровођењу истраге Специјалног државонг тужилаштва Црне Горе због кривичних дела стварање криминалне организације и тероризам у покушају из Кривичног закона Црне Горе.

Приликом доношења одлуке о Ристићу, коме се ставља на терет да је дела извршио на територији Србије, судско веће је одлучило да у конкретном случају нису испуњене претпоставке за његово изручење по молби министарства правде Црне Горе.

За разлику од Богићевића, Ристићу није одређиван притвор, већ коначну одлуку суда чека на слободи.

Србија и Црна Гора имају билатерлани уговор о узајамном изручењу држављана који регулише услове изручења.

Богићевић и Ристић ухапшени су у Крагујевцу и Београду 13. јануара по међународној потерници Црне Горе.

Почетком децембра 2016. године за њима двојицом, као и још двојицом држављана Русије, расписана је потерница Црне Горе због сумње да су организовали криминалну групу која је за изборни дан планирала упад у Скупштину, хапшење и ликвидацију тадашњег премијера Мила Ђукановића.

Црногорско тужилаштво води поступак против групе од 18 држављана Србије и двојице држављана Русије, а већина их је у притвору у Подгорици.

Неки су недавно склопили споразум о признању кривице са црногорским тужилаштвом, пренели су подгорички медији.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи