У Косовској Митровици почело трагање за масовном гробницом

На месту где је некада била џамија у Косовској Митровици, која је порушена током сукоба на Косову, почело је ископавање јер се сумња да је на том месту масовна гробница.

Простор који се претражује обележен је жутом полицијском траком, а ископавање је почело уз помоћ тешких грађевинских машина - багера.

На лицу места налазе се представници косовске комисије за нестала лица, Еулекса и представник српског удружења киднапованих и несталих на Косову и Метохији.

Радове обезбеђују припадници косовске полиције а могли су се видети и војници Кфора, док је догађај изазвао велику пажњу новинарских екипа.

Проф. др Сузана Матејић из Комисије за нестала лица Владе Србије изјавила је новинарима да је Влада Републике Србије дала све информације које има у вези са несталим лицима и да су јако поносни што су успели да обелодане оно што је документовано.

Матејићева је напоменула да није једина документација која се претражује документација Владе Србије и да се расправља и о другим документима, других страна које још увек нису у потпуности откривене и да се надају да ће и та документација угледати светлост дана.

"Провера сваког локалитета који се појави као информација да можемо да пронађемо некога са списка несталих јесте повод да се сви ми заједно бавимо тим проблемом и заједно истражујемо. Шта овде конкретно можемо пронаћи, то нико од нас не може предвидети унапред али јесмо ту да проверимо да ли је та инофомација коју смо добили од сведока истинита", рекла је Матејићева.

Председник косовске Комисије за нестала лица Пренк Ђетај изјавио је новинарима у Косовској Митровици да је за помирење Срба и Албанаца од велике важности расветљавање судбине несталих лица.

"То је најважније питање, питање расветљавања судбине несталих лица је кључно питање које може да буде кључ за даљи корак помирења, суочавања са прошлошћу итд. Наравно, без тога не може бити корака у правцу зближавања и превазилажења међунационалних тензија", рекао је Ђетај.

Председник Удружења киднапованих и несталих лица на Косову и Метохији Милорад Трифуновић изјавио је да се залажу за расветљавње судбине свих несталих лица, без обзира на националну припадност.

"Ми смо за то да се свака локација раскопа и да се дође до истине, јер свако жели да дође до истине. Ми смо свесни да више живих нема, задушнице су прексутра и ми бисмо били срећни да смо пронашли своје најмилије, да им положимо цвеће на споменик запалимо свећу, тако исто и Албанци, свако жели да пронађе своје најмилије", рекао је Трифуновић.

Упозорава да судбина мора да се расветли и да они који су починили злочине одговарају а не да, како каже, буду приведени па пуштени на слободу.

"Ми смо примили 347 тела за 347 тела која су пронађена и есхумирана на Косову и Метохији, нико није одговарао и нико није процесуиран", рекао је Трифуновић и додао да се нада да ће тај пропуст исправити Специјални суд за ратне злочине ОВК.

На Косову и Метохији се као нестали воде 1.660 особа од чега је 547 Срба и осталих неалбанаца.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво