Косовско тужилаштво: Издато 57 налога за хапшење

Портпарол косовског специјалног тужилаштва Хекрем Љутфиу изјавио је да су судије претпретресних већа на Косову издале 57 локалних и међународних налога за хапшење особа осумњичених за почињене ратне злочине.

"Обавештавам вас да Специјално тузилаштво Косова води истрагу против неколико лица у вези са кривичним делима ратних злочина. По захтеву Тужилаштва, издатих од стране локалних тужилаца, предпретресне судије у оквиру основних судова издале су 57 локалних у међународних налога. Такође, налози су издати и према захтевима Еулексових тужилаца од стране суда", пренео је Љутфиу РТС-у, у писаном одговору.

Љутфиу није навео када су налози издати, о којим се ратним злочинима ради, ко су особе за којима су издати налози.

Међутим, портпаролка Еулекса Драгана Николић Соломон рекла је да Еулекс није укључен у процесуирање 57 налога за хапшење на Косову и Метохији.

"Еулекс није укључен у процесирање 57 налога за хапшење, како се извештава у медијима. Ти налози за хапшење су повезани са локалним случајевима, који су тренутно под истрагом Тужилаштва Косова", рекла је Николић Соломон.

У Тужилаштву нису РТС-у одговорили на питање од када датирају налози за хапшење. Поједини приштински медији истичу да се ради о налозима за хапшење Срба, због наводно почињених ратних злочина, те да су налози подигнути 5. јануара, дан после хапшења Рамуша Харадинаја у Француској.

На Косову је од рата било више хапшења Срба због сумњи да су починили ратне злочине, али су скоро сви ослобођени због недостатка доказа.

Њихови адвокати истичу специфичност тренутка у којем су у Приштини објавили вест о налозима за хапшење Срба.

"Никакав мотив или разлог правне природе не може бити разлог објављивања тих потерница. Потернице представљају строгу тајну органа који треба да их распишу, а да би се открило ко су та лица потерница губи сврху. Једини разлог који бих ја могао да кажем - а то је да се изазове застрашивање грађана", рекао је адвокат Живојин Јокановић.

Нове оптужнице Приштине су непознаница за Београд, који у њима види узрочно-последичне везе са случајем Харадинај.

"Србија никада није политизовала било које хапшење које је неко предузео према представницима српског народа, а кад год је ухапшен неки Албанац, Бошњак или Хрват - то је ето политички", рекао је министар спољних послова Србије Ивица Дачић.

Контактирали смо и овдашњу канцеларију Фонда за хуманитарно право. Нису могли да потврде постојање новоподигнутих налога за хапшење особа осумњичених за ратне злочине, наводећи да из Специјалног тужилаштва ништа званично није објављено.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
22° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара