Генерал Ђукић мора на болничке прегледе ради процене способности

Одељење за ратне злочине Вишег суда у Београду наложило је да генерал Војске републике Српске Новак Ђукић буде смештен у Клинички центар, како би се обавили прегледи неопходни за процену његове процесне способности.

Због тога је за 6. фебруар суд одложио седницу на којој ће одлучивати о захтеву Босне и Херцеговине за признање и извршење пресуде босанског суда којом је Ђукић осуђен на 20 година затвора.

Пре десетак дана суд је одлучио да комисија лекара специјалиста обави допунско вештачење генерала ВРС поводом његове процесне способности учествовања у поступку, док је на дашњем заседању наложио да се Ђукић смести у установу како би се обавили прегледи.

Ђукић по овој одлуци суда, може да буде у болници 15, дана а по потреби уз сагласност још 15 дана.

Поред мишљења вештака судске медицине, допунско комисијско вештачење ће обавити специјалисти - кардиолог, неуролог и психолог.

Седница већа поводом захтева БИХ крајем новембра прошле године је била одложена јер је Ђукић био на болничком лечењу.

Он је 11. априла 2014. године у БИХ правоснажно осуђен на 20 година затвора због ратног злочина против цивилног становништва.

Пресудом се тврди да је 25. маја 1995. године, као командант тактичке групе Озрен ВРС наредио својим јединицама да артиљеријским пројектилом гранатирају Тузлу, односно центар града звани Капија.

Том приликом убијена је 71 особа, а рањено око 100. Одлуком Уставног суда БиХ генерал Ђукић је 2014. године до правноснаžности пресуде пушšтен на слободу.

Ђукић се међутим није одазвао позиву за издржžавање казне у БиХ, због чега је за њим расписана међународна потерница а БиХ је у октобру 2015. године Србији упутила замолницу за признање и извршšење пресуде тамошšњег суда, како би казну издржžавао у Србији.

Адвокатски тим генерала Ђукића је организовао тим међународних вештака који је извео на десетине огледа на војном полигону у Никинцима.

Вештаци су, како су пренели медији, утврдили да људи на "Тузланској капији" током рата у БиХ нису погинули од граната испаљених са српских положаја.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво