Сувајџић: Земунци убили Ћурувију, Жику Петровића и Кундака

Сведок-сарадник Миладин Сувајџић, звани Ђура Мутави, рекао је у наставку сведочења пред Специјалним судом да припадници "земунског клана" стоје иза убиства новинара Славка Ћурувије, али и иза убистава бившег директора ЈАТ-а Живорада Жике Петровића и генералног секретара Југословенске левице Мирослава Тодоровића Кундака.

Сувајџић је на суђењу четворици припадника ДБ-а, оптужених за убиство Ћурувије, судском већу рекао да је то чуо од убијеног Милета Луковића званог Кум, једног од вођа земунског клана.

"После атентата на премијера, ја сам био курир и дошао сам у стан у Војводе Степе, у ком је био Миле Луковић Кум. Он је знао да му је то крај и тада је испричао да су 'Земунци' убили Ћурувију, али и Жику Петровића и Кундака", навео је Сувајџић.

Луковић је, како је навео сведок сарадник, тада поменуо још пет-шест убистава. Такође је тврдио да је тада осим њега у стану била и Љиља Буха, бивша супруга такође сведока-сарадника Љубише Бухе Чумета.

Рекао је и да је био присутан и члан земунског клана Сретко Калинић, као и Љиљана Буха. "Луковић је био полудео, знао је да се ближи крај и то је рекао", навео је Сувајџић одговарајући на питање адвоката оптужених, преноси Бета.  

Сувајџић је претходно рекао да му је осуђени припадник "земунског клана" Милош Симовић својевремено испричао како је имао задатак да убије људе који су убили Ћурувију – оптужене Мирослава Курака и Ратка Ромића, али да се од тога касније одустало.

У свом исказу је поменуо и да је бивши комадант ЈСО Милорад Улемек Легија наредио "Земунцима" да освете убиство Жељка Ражнатовића Аркана.

Сувајџић је у Специјални суд доведен са тајне локације, како би сведочио у том поступку, у којем има статус обичног сведока.

На почетку свог излагања, обавестио је судско веће да се више не презива Сувајџић већ Ђурић, и да га тренутно издржава држава Србија.

"Примам плату од државе, добијам је као сведок-сарадник", одговорио је сведок на питање браниоца оптужених, али није желео да каже о коликој суми је реч.

Миловић потврдио наводе Сувајџића

Пензионисани начелник УКП-а који је некада био члан полицијске групе "Поскок" задужене за истрагу убиства Славка Ћурувије, потврдио је у Специјалном суду наводе сведока сарадника Миладина Сувајџића.

Миловић је у наставку суђења четворици припадника ДБ-а оптужених за убиство Ћурувије рекао да је Сувајџић после хапšшења у акцији "Сабља" полицији пренео речи једног од вођа земунског клана Милета Луковића - да иза убиства Ћурувије стоје "Земунци", али да је тада Луковић тада већ био мртав.

Такође је испричао да је истрага за убиство новинара вођена у више праваца, као и да је убијени полицијски функционер Момир Гавриловић први указао на "бели голф" и тајно праћење Ћурувије које су вршили припадници Државне безбедности.

"Имали смо више информација, прва да су учествовали Лука Пејовић, Предраг Јокић и Миле Тодоровић, а друга да је у тајној пратњи учествовао ДБ", рекао је Миловић.

Подсетио да је најпре убијен Јокић, а потом неколико дана касније и Пејовић и да са њима нису успели да разговарају.

Тодоровић се, како је навео, преселио у Париз и оперативци Поскока нису добили одобрење да разговарају ни са њим.

Према речима бишег начелника УКП-а, после убиства Пејовића, њега је Ћурувијина пријатељица Бранка Прпа препознала као могућег извршиоца, али да није била сигурна.

Пре акције "Сабља" Прпа је, како је посведочио, рекла да је чак припадник земунског клана Милош Симовић подсећа на убицу.

Неки други трагови у истрази су како је рекао водили ћак и до групе Америка.

Објаснио да је њему као полицајцу, после свих прича, све личило да их неко наводи на погрешан траг.

Суђење се наставља сутра.

За убиство Славка Ћурувије оптужени су некадашњи шеф ДБ-а Радомир Марковић, шеф београдског центра ДБ-а Милан Радоњић, припадник тог центра Ратко Ромић и Милан Курак, који се терети да је непосредни извршилац убиства.

Радоњић и Ромић се налазе у притвору од хапшења у јануару 2014. године.

Марковић у затвору служи казну од 40 година затвора, а Курак је у бекству и за њим је расписана међународна потерница.

Радоњић и Марковић се терете за подстрекивање на тешко убиство, а Ромић и Курак за тешко убиство.

Према оптужници, Славка Ћурувију је 11. априла 1999. године убио Мирослав Курак, а саучесник му је био Ратко Ромић, који је дршком пиштоља ударио Ћурувијину пријатељицу Бранку Прпу у главу.

Како се наводи у оптужници, Славко Ћурувија је убијен због "јавног иступања у земљи и иностранству и критике носилаца политичке власти, могућности да утиче на јавно мњење и деловање опозиционих друштвених снага, ради очувања постојеће власти".

Убијен је у дворишту испред улаза у зграду, где су се налазиле просторије маркетинг службе Дневног телеграфа.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво