Избодена двојица Срба у Грнчару, ухапшен осумњичени

Шесторица непознатих нападача су у селу Грнчар у општини Клокот јуче избола двојицу младића из Партеша, 26-годишњег Слободана Савића и 18-годишњег Марка Мирковића. Савић каже за РТС да су их напали младићи који су седели за суседним столом и разговарали на албанском. Он је из Грачанице пребачен на даље лечење у Косовску Митровицу. Приведен осумњичени за напад, кажу у косовској полицији. Канцеларија за КиМ осудила напад.

Савић је, према речима његове мајке Слободанке, задобио повреде у доњем делу леђа и у препони и хитно је пребачен у болницу у Грачаници, док је Мирковић добио убод у груди и леви кук и њега су након указане помоћи у гњиланској болници пустили кући.

Здравствено стање нападнутог Слободана Савића је тренутно стабилно. Он има две убодне ране.

Савић је из Грачанице пребачен на даље лечење у Косовску Митровицу.

Управник болнице у Грачаници Драган Перић рекао је раније да болесник има убодну рану у левом лумбалном пределу и крв у урину, због чега ће лечење наставити у здравственом центру у Косовској Митровици, пошто у Грачаници нема уролога.

"Иначе, за сада је хемодинамски стабилан", рекао је Перић.

Ради се о тешком болеснику, додао је Перић и оценио да је потребно даље лечење. Перић је рекао да је Савићу "највероватније оштећен леви бубрег или леви уретер или мокраћна бешика".

Слободан Савић и његов друг Марко Митковић нападнути су на улици, када су излазили из сеоског кафића у Грнчару код Клокота.

Савић каже да су нападачи Албанци и да су прво напали Митковића, "из чиста мира".

"Бранили смо се колико смо могли", каже Савић.

Мајка повређеног Савића рекла је за РТВ КиМ да су двојицу Срба, око 13.30, по изласку из кафића напала шесторица мушкараца која су ту претходно била.

"Они су кренули кући и испред аута прво су напали Марка, а онда мог сина Слободана. Било их је шест, а пре него што су их напали били су у истом кафићу за суседним столом. То ми је испричао син. Рекао ми је да су их чули да су причали на албанском", каже Слободанка.

Слободанка тврди да пре напада није било никакве свађе између двојице Срба и групе која је седела за суседним столом.

Полиција је обавештена о нападу, а Савић је, како тврди његова мајка, дао изјаву тужиоцу у Гњилану.

У последњих седам дана у Косовском поморављу догодило се неколико напада на Србе. Овај последњи је најтежи.

Приведен осумњичени за напад

Портпарол косовске полиције за регион Гњилана Исмет Хасани потврдио је РТС-у да је једна особа ухапшена због сумње да је повезана са нападом.

Тужилац је осумњиченом одредио притвор до 48 сати.

Исмет Хасани је рекао да је приведен Албанац из села у општини Витина.

Рекао је да су српски младићи повређени бритвом и да се инцидент догодио 17. децембра после један сат ујутро.

Према његовим речима, сведоци из тог објекта тврде да су се шесторица Албанаца и двојица Срба пре тога, под утицајем алкохола, жестоко посвађала.

Хасани је рекао да ће косовска полиција истражити овај инцидент до краја, као и да се и даље ради на утврђивању чињеница и мотива у вези овог сукоба.

Канцеларија за КиМ осудила напад

Канцеларија за Косово и Метохију саопштила је да најоштрије осуђује умало фатални напад на двојицу српских младића у општини Клокот, за који је, према сведочењу једног од рањених, одговорна група Албанаца.

Будући да се напад догодио на јавном месту и да постоји више сведока, очекујемо да одговорни буду одмах приведени. Овога пута не може бити никаквих изговора за неефикасност полиције, која мора на делу да докаже да су Срби на Косову и Метохији једнаки пред законом, наведено је у саопштењу.

Упозоравамо да учесталост и бруталност напада на Србе на КиМ увек расту са политичком нестабилношћу, те да су, како је наведено, политички напади на српски народ по правилу пропраћени и оваквим инцидентима.

"Искуство је показало да међунационалне тензије на Косову и Метохији ескалирају упоредо са јачањем антисрпске политичке реторике у привременим институцијама самоуправе у Приштини, где очито не постоји искрено већинско опредељење за стварање мултиетничког друштва", наведи Канцеларија за КиМ.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
14° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара