Трендафилова председница суда за злочине ОВК

Бугарска правница Екатерина Трендафилова именована је за првог председника Специјалног суда за Косово, са седиштем у Хагу, који ће судити за злочине Ослободилачке војске Косова (ОВК).

У саопштењу који је суд доставио Бети, наводи се да је Трендафилова (63) доктор права и да је од 2006. до 2015. била судија Међународног кривичног суда у Хагу. Претходно је била професор кривичног права и јавни тужилац у Софији.

Трендафилова је изјавила да је "искрено почаствована" данашњим именовањем.

"Прихватам огромну одговорност за обезбеђивање да Специјални суд примени најбољу правосудну праксу и правично и непристрасно донесе правду онима који су позвани на одговорност, као и жртвама злочина", нагласила је Трендафилова.

Она је рекла да "намерава да тај задатак испуни независно, одлучно, чврсто и најбоље што може".

"Од кључне је важности да мандат спроведемо на ефикасан, професионалан и безбедан начин", рекла је Трендафилова.

Суд ће, како је тада званично најављено, "водити судске поступке о наводима који проистичу из Извештаја Парламентарне скупштине Савета Европе... од 7. јануара 2011, а у којем се износе наводи о тешким прекограничним и међународним кривичним делима".

У извештају, специјални известилац Парламентарне скупштине Савета Европе Дик Марти писао је о злочинима ОВК над отетим Србима на Косову и у Албанији и изнео сумње да су некима од њих у Албанији вађени органи којима је касније трговано.

Наводе из Мартијевог извештаја истраживала је, пре формирања суда, специјална радна група ЕУ коју је предводио амерички правник Клинт Вилијамсон.

Пре одласка с те дужности, Вилијамсон је потврдио да је пронашао доказе за неке од тврдњи изложених у Мартијевом извештају.

Суд у Хагу надлежан је за злочине почињене од 1998. до 2000. године.

Вилијамсона је наследио Дејвид Швендиман, такође Американац.

У медијима на Косову више пута је наговештавано да би нови суд прве оптужнице против неких од бивших официра ОВК могао подићи до краја ове године.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво