Одбрана тражи ослобађајућу пресуду за Младића

Адвокати генерала Ратка Младића затражили су од судија Хашког трибунала да ослободе бившег команданта Војске Републике Српске, оптуженог за организоване злочине у рату у Босни од 1992. до 1995. године, преноси АП.

Како се наводи, адвокат Драган Иветић рекао је у завршној речи одбране на суђењу Младићу пред Трибуналом у Хагу, да је једино фер ослобађајућа пресуда, јер тужилаштво није испунило своју обавезу и доказало кривицу Ратка Младића.

Тужилаштво је прошле недеље захтевало да Младић буде осуђен и добије доживотну казну, уз образложење да би краћа казна била "увреда за жртве, живе и мртве и увреда за правду".

Последњег дана изношења завршšних речи, Младићева одбрана бавила се делом оптуžжнице која се односи на Сарајево, истичући да је понижžавајуће šшто је Тужžилашšтво своје аргументе за дешšавања у Сарајеву темељило на основу изјава једног сведока.

Иветић је нагласио да је и јединог прежžивелог сведока којег је тужžилашšтво извело током суђења - Фадилу Тарцин, која је у време напада имала 16 година, теšшко ранила граната коју су испалиле Изетбеговићеве снаге, а не војска под командом генерала Младића.

Став одбране је да је рат у Сарајеву почео много пре него šшто је испаљен први метак, да је "апсурдно било очекивати да Сарајевско-романијски корпус и српски народ одустане од своје националне равноправности без икаквог противљења", а да је међународна заједница очекивала "да су се требали изложžити противправном нападу Алије Изетбеговића и тзв. Армије БиХ на почетку сукоба".

Иветић је, пренела је РТРС, рекао да туžжилашšтво Хаšшког трибунала ради као да прикрива злочине које су снаге муслиманског ратног лидера Алије Изетбеговића починиле над становниšштвом Сарајева, наглашšавајући да је Изетбеговић крив за избијање рата у Сарајеву и подсетио на његове речи да је "спреман да žжртвује мир за суверену БиХ".

"Оптужžба да је ВРС неселективно гранатирала и снајперисала цивиле у Сарајеву је мит", рекао је Иветић.

Према његовим речима, "Изетбеговићеве снаге су користиле присуство цивила у граду да зашšтите себе, кријући своје команде у продавницама и пошšтама, смеšтајући радионице за оружžје у стамбеним зградама и подрумима, обучавајући регруте у основним šшколама, док су деца седела у разредима".

Као доказ да је, насупрот томе, Изетбеговић жžелео рат, Иветић је цитирао извешšтај Унпрофора у којем је наведено да је гранатирање Сарајева знатно смањено, али да "власти настављају да стварају мит да је град бомбардован очекујући међународну војну помоћ".

Иветић кажžе да је тај мит био толико ваžжан да је муслиманска страна гранатирала и снајперисала сопствени народ.

То је посведочио и командант Унпрофора Мајкл Роуз који је у извешšтају написао да на трамваје у Сарајеву пуца "тајна муслиманска полиција", рекао је Иветић.

Бранилац је истакао да је Сарајевско-романијски корпус ВРС стално добијао наређења од генерала Младића да пуцају само онда када је то стварно неопходно. Стално је, истиче, говорио да се обуставља паљба, како би политичари могли договорити мировно решšење.

Говорећи о експлозији на Маркалама, Иветић је нагласио да докази показују да ВРС није одговорна за убиство сарајевских цивила на тој локацији.

"Бројни истражžиоци УН изјавили су да нису могли тачно да утврде са којег је места граната испаљена, а неки од сведока из Унпрофора били су готово сигурни да то нису учинили Срби", истакао је Иветић и додао да је главни војни циљ српске војске била потпуна обустава непријатељства у Сарајеву.

У складу с тим, спроводили су стратегију самоодбране. Нису покуšшавали да заузму Сарајево", навео је Младићев бранилац.

Одбацујући оптужžбе за нападе на Башчаршšију, Иветић је рекао да су се Младићеве наредбе односиле само на војне мете од којих су, како кажžе, многе биле смеšштене у Старом граду.

"Ниједан доказ није приказан да су мете које нису војне намерно нападане", нагласио је Иветић, преноси РТРС.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво