Поново пљачка у Доњем Петричу код Клине

Једина Српкиња у селу Доњи Петрич код Клине Ката Петанић Грујић рекла је да су њој ноћас по шести пут непознати лопови украли 25 кокошака и да очекује да јој и српске и косовске власти у потпуности надокнаде и ову али и раније нанету штету. Ово није само пример најподмуклијег кукавичког лоповлука, већ и симптом насилничког карактера друштва на КиМ, поручују из Канцеларије за КиМ.

Ката Петанић Грујић (74) рекла је за агенцију Бета да није чула када су јој лопови провалили у двориште и кокошињац. 

"Рано јутрос по јаком мразу пошла сам као и свако јутро да кокошкама дам храну. На моје запрепашћење у кокошињцу од 28 угледала сам само три кокошке. Лопови су украли 25 перади", рекла је Ката Петанић Грујићи и додала да ју је крађа јако узнемирила.

Према њеним речима, лопови су на огради направили велику рупу и упали у двориште и кокошињац и покупили кокошке.

Она је рекла да је обавестила косовску полицију чија патрола је одмах дошла.

"Полицајци су рекли да ће припадници посебне јединице доћи да обаве увиђај. Поред полиције о крађи сам обавестила и припаднике Кфора у Пећи који су рекли да ће такође доћи да узму изјаву. Долазак је обећао и службеник општине Клина", рекла је Ката Петанић.

Према њеним речима, за последњих девадесетак месеци ово је шести пут да непознати починиоци краду њене кокошке, а у јуну је и физички била нападнута у својој кући.

"Током тих шест провала лопови су ми украли 76 кокошака у вредности од око 1.600 евра. Монаси манастира Високи Децани поклонили су ми јато перади после једне крађе. Косовско министарство за повратак надокнадило ми је само део штете после друге крађе", казала је Ката Петанић.

Казала је да такође очекује да косовске и српске власти надокнаде и пољску штету коју су краве пастира Албанаца нанеле на њивама које су биле засејане пшеницом и кукурузом, а чију је штету пријавила.

Она је додала с комшијама Албанцима живи у разумевању и да јој породица Дакај помаже око сетве и жетве, и да чувају њену кућу и имање када каквим послом иде у Србију.

Канцеларија за КиМ: Осуда системског малтретирања

Канцеларија Владе Србије за Косово и Метохију осудила је, како се наводи, систематско малтретирање Кате Грујић из села Доњи Петрич, и најавила да ће од привремених институција у Приштини и представника међународних институција затражити да предузму конкретне кораке како би се таквом варварству стало на пут, преноси Танјуг.

Како се наводи у саопштењу, Грујић је жртва лопова постала шести пут у протекле две године, а полиција до сада није предузела ништа како би та Српкиња добила могућност да ужива у мирној и безбедној старости.

Најављујући да ће представници Канцеларије за Косово и Метохију већ сутра посетити Кату Грујић, у саопштењу се истиче да ће јој штету надокнадити држава Србија.

''Ово није само пример најподмуклијег кукавичког лоповлука, јер жртва је усамљена старица која нема никаквог начина да се одбрани, већ и симптом насилничког карактера друштва на Косову и Метохији, будући да се у срединама које већински настањују Албанци нечињењем полиције годинама охрабрују сви они који желе да учине нешто нажао малобројним Србима који су остали да живе у метохијским селима'', оцењено је у саопштењу.

Тиме се, како се наводи, плански ствара клима којом се обесхрабрује повратак прогнаних Срба и потхрањује мржња према српском народу, а жртве такве политике су обично најслабији и најнезаштићенији.

Наводећи да су и у прошлости много пута инсистирали на томе да се пронађе системски начин да се Србима који су најизложенији таквој врсти злостављања гарантује заштита, из Канцеларије за КиМ су најавили да ће и овим поводом од привремених институција у Приштини и представника међународних институција на терену тражити да предузму конкретне кораке како би се оваквом варварству коначно стало на пут.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво