Одбрана: Младића оптужују само зато што је Србин

У завршној речи пред Хашким трибуналом, одбрана генерала Ратка Младића је тврдила да је доказала да генерал Ратко Младић "није крив" за геноцид и друге злочине током рата у БиХ за које је оптужен. Генерал Младић није монструм него војник који се бранио од исламске ратне машине коју је с ланца пустио Алија Изетбеговић, спроводећи џихад, рекао је бранилац Бранко Лукић.

"Генерал Младић је невин човек", рекао је његов бранилац Бранко Лукић. Нагласио је да је генерал Младић, по Тужилаштву, "крив само зато што је Србин и што је бранио српски народ у рату који су други започели".

Младић је, како је истакао Лукић, "у складу са законом" бранио свој народ од непријатеља који се служио "исламским фанатизмом" како би дошао на власт.

По мишљењу браниоца, тужиоци су током процеса "свакога ко је Србин" прогласили одговорним за злочине у БиХ.

"То није ништа друго него недозвољива колективна кривица", оценио је адвокат Лукић.

Лукић је "недозвољивом" назвао "политику Тужилаштва" о "колективној кривици свих Срба за удружени злочиначки подухват" и "окривљавања генерала Младића за све злочине које су починили знани и незнани".

Као "апсурд", заснован на "селективном" приказивању доказа оптужбе, бранилац је навео да би "заједно са Младићем проглашен кривим могао бити сваки официр који је икада служио у било којој армији".

Лукић је рекао да су се тужиоци ослањали на "пропаганду и мањкаве доказе да би осудили Младића".

Бранилац је, поред тога, оптужио и двојицу од тројице судија да су "изричито Младића прогласили кривим на другим суђењима пре него што је он имао шансу да се брани".

То се односи на председавајућег Алфонса Орија и судију Кристофа Флигеа, који су раније изрекли осуђујуће пресуде Младићу подређеним официрима Станиславу Галићу и Здравку Толимиру, а и Момчилу Крајишнику.

"Историја ће вама судити – да ли је правда била задовољена и да ли се видело да је задовољена", поручио је Младићев бранилац судијама.

Осврћући се на доказни поступак Тужилаштва, Лукић је рекао да су тужиоци настојали да генерала Младића прикажу као "суперчовека" који је "знао све и контролисао свакога у БиХ".

По тужиоцима, "Срби су сами деловали у вакууму", а Муслимани и Хрвати били су само "невини посматрачи", тврдио је Младићев бранилац.

Напротив, генерал Младић и Срби су били нападани од "паравојски", попут Патриотске лиге и Зелених беретки, али и од Армије БиХ, Хрватског већа одбране, "Хрватске војске која је илегално прешла у БиХ", али и од НАТО-а и Унпрофора, који су "стали на њихову страну и употребили смртоносну силу против Срба".

Лукић је рекао и да се Странка демократске акције спремала за рат још 1990, под руководством Алије Изетбеговића, који је "дошао на власт заговарајући исламски фундаментализам и надмоћ над Србима".

Младићев бранилац је подсетио на то да је Изетбеговић 1983. био осуђен због Исламске декларације у којој је написао да "нема мира између исламских и неисламских институција" и као циљ навео "успостављање исламске власти рушењем неисламске".

"Срби су морали да се бране ради голог опстанка", истакао је Лукић.

Као доказ да је Изетбеговић спроводио свети рат, џихад, одбрана је приказала видео-снимке његове смотре муџахедина и фотографије глава које су они одсецали Србима.

"Злочини почињени, али Младић није одговоран"

У наставку завршне речи, заступници одбране су позвали судије Хашког трибунала да генерала Младића ослободе кривице за геноцид и друге злочине над Муслиманима и Хрватима током рата у БиХ.

Одбрана није негирала да су почињени злочини над несрбима, наглашавајући, међутим, да Младић "није одговоран", јер се "не може повезати" ни са једним од злодела која му се стављају на терет.

Говорећи о оптужби за геноцид и протеривање становништва у Сребреници, Лукић је рекао да одбрана "не негира" да је, "на несрећу", убијен "један број" муслиманских заробљеника.

"Та убиства није наредио генерал Младић, нити је био присутан када су почињена", рекао је Лукић, подсетивши да је и војни вештак оптужбе Ричард Батлер потврдио да није нашао ниједно Младићево наређење за убиства.

Те злочине су, по одбрани, починили "приватни локални осветници, снаге МУП-а РС и одметнути безбедносни официри", за шта Младић "не може бити кривично одговоран".

Сведочење кључног сведока оптужбе, официра ВРС Момира Николића, који је признао кривицу за злочин у Сребреници, адвокат Лукић је побијао тврдњом да је "Николић пребацио своју кривицу на Младића, како би раније био ослобођен" издржавања казне од 20 година затвора.

Лукић је протумачио да ни Николић није сведочио да је добио Младићево наређење за убиства.

"Младић није био нигде близу и не може одговарати за злочине Николића и осталих", подвукао је бранилац.

Лукић је тврдио да су тужиоци "повећали" број жртава у Сребреници тиме што су међу њих убројали Муслимане погинуле у борбама.

"Докази показују да је 70 одсто ексхумираних из масовних гробница било из састава Армије БиХ", рекао је Лукић.

По одбрани, становништво Сребренице није протерала ВРС, већ је оно само одлучило да напусти ту енклаву.

Осврћући се на тврдњу тужилаца да је Младић злочинима широм БиХ спроводио раздвајање Срба од Муслимана и Хрвата, Лукић је узвратио да су, пре избијања сукоба, све три стране у Кутиљеровом плану "прихватиле раздвајање као средство да се спречи рат".

Ако је сепарација био циљ Срба, онда су, по мишљењу Лукића, међународни преговарачи попут Кутиљера, Овена, Столтенберга и других, као и снаге Унпрофора, били "њени архитекти".

"Да ли су они учесници у удруженом злочиначком подухвату? Наравно да нису. Али, ако сте Србин, онда сте аутоматски проглашени кривим", рекао је Лукић.

"Младић није имао контролу над паравојскама у хаосу рата" 

Прихватајући да су у босанским општинама почињена "опортунистичка убиства" Муслимана и Хрвата, заступник одбране је тврдио да Младић није имао контролу над починиоцима – паравојскама и локалним цивилима "у хаосу рата".

"Та дела нису почињена по овлашћењу генерала Младића, нити се са њим могу повезати", рекао је Лукић.

"Притворенички центри" за несрбе били су под контролом "полиције, локалних кризних штабова и власти", а Младић "није имао никакву улогу у њиховом деловању".

У осврту на оптужбу о убиству око 150 заробљеника у логору Кератерм у августу 1992. Лукић је рекао да је извештај који је Младић добио, говорио "о легитимној акцији полиције" у спречавању "покушаја бекства".

Сукобе су, по одбрани, започињали Муслимани, а "нема доказа да је Младић одговоран за померање становништва".

Као доказ да геноцид над несрбима није био Младићев циљ, бранилац је навео да су сви Муслимани који су положили оружје "остали у општинама под заштитом ВРС".

"Генерал Младић није монструм, него војник који се бранио од исламске ратне машине коју је с ланца пустио Алија Изетбеговић, спроводећи џихад", рекао је Лукић.

За многе злочине, попут експлозија на сарајевској пијаци Маркале, Младићев бранилац оптужио је такође Изетбеговићеве снаге.

Позвао се, притом, на изјаву сведока одбране да је, као припадник Изетбеговићевог обезбеђења, чуо како Изетбеговић и тадашњи исламски поглавар Мустафа Церић планирају "маскар на Маркалама и у енклавама", како би се "Муслимани приказали мученицима" и изазвала интервенција НАТО-а.

"Изетбеговић је користио становнике Сарајева као живи штит, тако што је одбијао да им допусти да напусте град, а припаднике Армије БиХ је смештао међу цивиле да пуцају по Србима", рекао је Лукић.

Та дела Изетбеговића, по браниоцу, "слична су делима Исламске државе".

Лукић: Био је то рат у самоодбрани

Супротно томе, генерал Младић је наређивао да се "цивили штите", ватра обустави, а град демилитаризује, али су тужиоци "то игнорисали".

По браниоцу, ВРС је у Сарајеву спроводила "легитимну и пропорционалну војну акцију" против "брањеног града".

"ВРС је имала мало жеље да заузме Сарајево... Желела је само да се осигура од претње потчињавања", рекао је Лукић, додавши: "Био је то рат у самоодбрани и тако га је схватио генерал Младић".

Младић "није имао намеру да терорише" становништво, за шта је, истакао је заступник одбране, доказ да су бројна примирја кршиле муслиманске снаге, отварајући ватру "и из болница", како би Србе приказале као "сурове преступнике".

"Докази показују да је Изетбеговић одабрао да масакрира сопствени народ, како би окривио Србе... Ратко Младић не може бити одговоран за то", рекао је Лукић.

Како је рекао адвокат, "генерал Младић није започео нити је продужавао рат" у БиХ.

"Ратко Младић и његова импровизована војска супротставили су се терору Алије Изетбеговића и муџахедина... Нису имали криминални циљ, како тврди тужилаштво, већ су легитимно деловали у одбрани од бројније армије која је користила терор над њиховим, али и над својим народом, за успостављање исламске државе", рекао је бранилац Лукић.

Одбрана ће завршну реч наставити у понедељак, 12. децембра. 

Ратни командант Војске Републике Српске генерал Младић (74) оптужен је за геноцид у Сребреници, прогон Муслимана и Хрвата широм БиХ, терорисање становништва Сарајева дуготрајним гранатирањем и снајперисањем и узимање припадника Унпрофора за таоце, од 1992. до 1995. године.

Тужиоци су у завршној речи тврдили да су доказали Младићеву кривицу и затражили да му буде изречена доживотна казна.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи