Ађијус позвао СБ УН да обезбеди изручење троје радикала

Председник Хашког трибунала Кармел Ађијус позвао је Савет безбедности УН да обезбеди да Србија поштује своју обавезу да Трибуналу изручи троје чланова Српске радикалне странке које је оптужио за непоштовање суда. Главни тужилац Трибунала Серж Брамерц указује да Србија игнорише и крши правну обавезу сарадње с Трибуналом.

Трибунал је Петра Јојића, Вјерицу Радету и Јова Остојића оптужио да су утицали на сведоке у процесу против њиховог партијског вође Војислава Шешеља, тако што су их претњама, уценама и митом наговарали да промене исказе или да не сведоче.

"Тражим подршку Савета безбедности... да се обезбеди да Србија поштује своје обавезе по статуту Трибунала", рекао је судија Ађијус подносећи редован извештај Савету безбедности.

Ађијус је казао да "Трибунал схвата политичку осетљивости која, у неким случајевима, може проистећи из сарадње са тим судом".

"То, међутим, не може представљати изговор за пропуст да се са Трибуналом сарађује, када је та сарадња одговорност која произлази из статута самог Трибунала", казао је судија Ађијус.

Нагласио је да "ранија сарадња Србије не може представљати изговор за садашњу несарадњу".

Подсећајући да су налози за хапшење троје радикала издати пре 22 месеца, Ађијус је назначио да је Србија пропустила да их до данас спроведе.

Према његовим речима, сарадња с Међународним судом представља "кључну обавезу".

"Позивам све земље чланице да изврше међународне налоге за хапшење који су недавно издати за троје оптужених", рекао је Ађијус.

Пре недељу дана, Трибунал је обелоданио међународни налог за хапшење оптужених, а судија Ађијус је позвао све чланице УН да тај налог спроведу.

"Уколико се троје оптужених не нађе пред Трибуналом до новембра 2017, то ће бити озбиљан ударац...Верујем да ће Савет безбедности предузети неопходне кораке да спречи такав неуспех међународне правде", закључио је председник Трибунала.

Брамерц: Србија игнорише и крши правну обавезу сарадње с Трибуналом

Главни тужилац Хашког трибунала Серж Брамерц изразио је, пред Саветом безбедности УН, озбиљну забринутост због тога што Србија није Трибуналу изручила троје чланова Српске радикалне странке.

"Делим озбиљну забринутост председника Трибунала Кармела Ађијуса због тога што Србија наставља да игнорише и крши своје правне обавезе да сарађује с Трибуналом", рекао је Брамерц, подносећи редован извештај Савету безбедности.

Налог за хапшење који им је Трибунал упутио у јануару 2015. власти Србије до данас нису спровеле, позивајући се на одлуку београдског суда да за то нису испуњени услови.

"Позивам Србију да се врати на стазу пуне сарадње са Трибуналом", рекао је Брамерц.

Додао је и да је забринут због спорог спровођења националне стратегије за кривични прогон ратних злочина у Србији, као и због тога што већ годину дана није именован тужилац за ратне злочине.

Брамерц је, такође, приметио да се споро ојачавају капацитети јединице за истраживање ратних злочина при МУП-у Србије.

Рекао је да су му, током последње посете Београду, српске власти пружиле уверавања да ће све то бити учињено, али нису одржале обећање.

Као забрињавајуће, главни тужилац је издвојио и "глорификовање" ратних злочинаца широм региона бивше Југославије. Као пример је навео одлуку Скупштине Републике Српске да "одликује осуђене за ратне злочине".

Брамерц је навео и да је забрињавајуће што власт у Београду већ годину дана не прихвата, нити спроводи пресуду коју је генералу Војске Републике Српске Новаку Ђукићу изрекао државни суд БиХ.

Тај суд је осудио Ђукића на 20 година затвора, прогласивши га кривим за експлозију која је у Тузли 1995. убила око 70 особа. Уставни суд БиХ је ту пресуду поништио, после оцене Европског суда за људска права да је у процесима за ратне злочине у БиХ примењиван погрешан закон.

Пошто је пуштен на слободу, генерал Ђукић је дошао у Србију на лечење и инсистира да се поступак обнови, тврдећи да није крив.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво