Смедерево, одбијена жалба на притвор осумњиченог из афере "Индекс"

Апелациони суд потврдио је одлуку Вишег суда у Смедереву о одређивању притвора од 60 дана професору крагујевачког Правног факултета Предрага Стојановића, оптуженог да је учествовао у продаји испита без изласка студената.

Суд је одбацио као неосноване жалбе професора Стојановића и његовог браниоца Станише Николића и прихватио разлоге ванпретресног већа Вишег суда у Смедереву да Стојановић "избегава да се одазове" Вишем суду у Смедереву и изложи одбрану на оптужбе.

Ванпретресно веће Вишег суда у Смедереву 21. новембра донело је одлуку да Стојановић буде приведен и притворен у смедеревском истражном затвору до 60 дана.

Стојановић, који има пребивалиште у Краљеву, ухапшен је 2007. године као један од осумњичених у афери "Индекс" и пре саслушања пребачен у затворску болницу у Београд.

Од тада до данас није се изјаснио о оптужници, што је један од разлога за вишегодишње суђење оптуженима за корупцију.

Када полиција обавести Виши суд да је на захтев тог суда одређеног датума и сата приведен оптужени у притвор, ванпретресно веће дужно је да га саслуша у току 48 сати и одлучи да ли ће оптуженом продужити притвор, речено је Бети у Вишем суду.

Ако Предраг Стојановић изнесе своју одбрану, ванпретресно веће може да укине притвор, а судија Слађана Бојковић да закаже глави претрес на коме Стојановић не мора да присуствује.

Према отужници, на Правном факултету у Крагујевцу посредовањем у примању и давању мита учествовао је домар, известан број службеника, професора, декана, продекана и већи број спољних сарадника различитих професија.

Међу њима је неколико музичара, више полицајаца, шест пензионера, по један ПТТ радник, лекар специјалиста и комерцијалиста, као и неколико незапослених који су куповали испите и дипломе.

Прва главна расправа одржана је 1. септембра 2009. године.

Оптужена су 22 професора, 33 студента и више од 30 посредника који се терете за корупцију, злоупотребу службеног положаја и фалсификовање докумената. За одбрану је ангажовано више од 100 адвокатских канцеларија.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи