Тужиоци: Младић унапређивао подређене који су починили злочине

На суђењу Ратку Младићу, тужиоци су побијали, у завршној речи, тврдње одбране да је Младић штитио несрпско становништво и кажњавао починиоце злочина.

Докази изведени током суђења, како је рекао тужилац Артур Тралди, показују управо супротно, да је Војска Републике Српске под Младићевом командом, по истом обрасцу, чинила злочине над Муслиманима и Хрватима у кампањи етничког чишћења.

У наставку завршне речи на суђењу Ратку Младићу, тужиоци су тврдили да је Младић одговоран за прогон Муслимана и Хрвата који је у шест општина у БиХ имао размере геноцида. Као општину у којој је Војска Републике Српске под Младићевом командом починила најтеже злочине током 1992, заступници оптужбе издвојили су Приједор.

Тамо су почињени "страшни злочини", рекао је Тралди, прецизирајући да су муслимански и хрватски мушкарци пребијани, неки и до смрти, а жене и девојке силоване. Услови у пренатрпаним логорима били су "нељудски", уз недостатак хране, санитарија и средстава за хигијену.

Тези Младићеве одбране да су за злодела у логорима биле одговорне цивилне власти и полиција у Приједору, тужилац је супротставио доказе да је ВРС доводила заробљенике у логоре, које је споља и обезбеђивала.

На тврдњу Младићеве одбране да је у општини Сански Мост током рата остало да живи око 3.000 несрба, заступник оптужбе узвратио је податком да их је пре сукоба било 28.000.

Тралди се, притом, позвао на документе српских власти о "неопходности да несрби буду уклоњени".

"Ти људи су померани ужасним злочинима, масовним хапшењима, масакрима, уништавањем села", рекао је тужилац, наводећи као пример убиство 29 жена и деце у селу Хрустово код Санског Моста, у мају 1992.

Доказујући да се исто десило у општини Кључ, Тралди је из ратне бележнице генерала Младића цитирао да је у тој општини "у јануару 1992. било 17.000 Муслимана, у септембру те године 5.000, а у новембру 2.000".

Одбацујући тврдњу одбране да је генерал Младић настојао да казни починиоце злодела, заступник оптужбе је тврдио да, напротив, командант ВРС није кажњавао, него унапређивао подређене који су починили злочине.

Тралди је навео пример команданта Рогатичке бригаде ВРС Рајка Кушића, кога је Младић унапредио упркос злочинима који су његови војници починили у тој општини.

Официр ВРС који је званичним документом позвао Кушића да "заустави масакре", истовремено је био смењен, предочио је тужилац.

Кушић је, по Тралдију, наставио за злочинима у рогатичком крају до 1995, а генерал Младић га је хвалио, што је у судници илустровано снимком на којем Младић каже: "Свака част, Кушићу" и назива га "заслужним официром".

"Да би се у ВРС напредовало, било је неопходно бити успешан етнички чистач", оценио је тужилац, наводећи и примере других унапређених официра, попут Станислава Галића и Радислава Крстића, које је Трибунал осудио због ратних злочина у Сарајеву и Сребреници.

Као доказ да је генерал Младић знао за злочине и наређивао да они буду прикривени, Тралди је навео генералову ратну белешку да се информације о масовној гробници у руднику Томашица код Приједора учине недоступним.

"Младић је хвалио успешну кампању ентичког чишћења, а није кажњавао починиоце", казао је тужилац.

На тезу одбране да су починиоци били упућивани на фронт, заступник оптужбе је узвратио да им је "тиме само омогућено да почине још злочина".

Наређења генерала Младића о поштовању међународних ратних прописа и Женевских конвенција, Тралди је одбацио као "безуба и козметичка".

Позивајући се на доказе, тужилац је казао да "нико није био кажњен, ни када су починиоци признали, а оружје и тела жртава били доступни... зато што су војници радили оно што је требало да раде – да етнички очисте територије".

Тралди је као пример навео да нико није кажњен за убиство око 150 муслиманских мушкараца у селу Грабовица код Котор Вароши у новембру 1992.

Да је генерал Младић знао за то, тужилац је доказивао цитирајући депешу коју је његовом штабу упутио Први крајишки корпус, а у којој је писало да је у Грабовици почињен "брутални масакр".

Као доказ о прикривању злочина, Тралди је цитирао другу депешу у којој је, сутрадан, Први крајишки корпус известио Младићев штаб да је "150 екстремиста убијено у борби".

Тврдњу одбране да намера генерала Младића није била да уништи муслимане и Хрвате него да "Србе одбрани од потчињавања", заступник оптужбе је одбацио рекавши да је то "бркање мотива и намере".

"Несумњива је Младићева намеера да уништи несрпске заједнице, а таква намера се зове геноцид", закључио је Тигер.

Данас започету завршну реч о злочинима у Сарајеву, тужиоци ће наставити сутра.

Генерал Младић (74) оптужен је за за геноцид у Сребреници, прогон Муслимана и Хрвата широм БиХ, терорисање становништва Сарајева дуготрајним гранатирањем и снајперисањем и узимање припадника Унпрофора за таоце, 1992-95.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво