Тужилаштво поново представља доказе против Шарића

Поновљено суђење Дарку Шарићу и осталим оптуженим за шверц 5,7 тона кокаина из Латинске Америке у западну Европу настављено је поподне у Специјалном суду у Београду извођењем писаних доказа Тужилаштва за организовани криминал.

Међу доказима поднетим суду су банковни рачуни, као и извештаји мобилних оператера који, како тврди тужилаштво, потврђују међусобну комуникацију Шарића и његових сарадника.

Такође, представљени су и форензички докази прикупљени из картица мобилних телефона и осталих електронских уређаја које су по налогу истражних судија одузимани припадницима Шарићеве групе.

На почетку поновљеног суђења Шарић и сви остали оптужени су негирали дела за која се терете, док је Тужилаштво остало при својим оптужбама и предложеним доказима.

Осим Шарића, суђење се понавља и према Горану Соковићу који је у бекству, Жељку Вујановићу, Родољубу Радуловићу који је такође у бекству, затим Ненаду Новаковићу, Бошку Недићу, Марку Пандрцу који је у бекству, Николи Димитријевићу, Живку Сидинском, Бобану Стојилковићу, Марку Дабовићу и Бориславу Туњићу.

Поново се суди и одбеглим Небојши Сретеновићу, Марку Рачићу и Владимиру Рачићу, Петру Обрадовићу и Миловану Миловцу, као и сведоцима сарадницима Драшку Вуковићу, Радану Адамовићу и Небојши Јоксовићу.

На оптуженичкој клупи овог пута заједно са Шарићем су Михаило Ђоковић, који је осуђен у посебном поступку након што је прошле године ухапшен у Италији и потом изручен Србији, као и Дарко Тошић који је такође био осуђен у одсуству, али је летос изручен из Холандије.

Шарић и Тошић су једини из групе оптужених налази у притвору, док се остали, који нису у бекству, бране са слободе.

Првостепеном пресудом, која је укинута, Шарић је био осуђен на 20 година затвора, а остали на вишегодишње затворске казне.

Бојан Станојковић, Дарко Газдић и Александра Машић су правоснажно ослобођени оптужби у том процесу, јер је Апелациони суд у односу на њих потврдио првостепену пресуду, док је деветоро оптужених за припадништво Шарићевој групи раније осуђено на основу споразума о признању кривице и трајно им је одузета спорна имовина.

Шарић се предао српским властима 18. марта 2014. године од када се налази у притвору. Пре тога је од почетка поступка у октобру 2009. године, био у бекству.

Процес се води по шест спојених оптужница због шверца више од укупно 5,7 тона кокаина из Уругваја, Бразила и Аргентине у западну Европу током 2008. и 2009. године.

Према оптужници, чланови Шарићеве организоване криминалне групе међусобно су комуницирали преко СМС порука и шифрованих телефонских бројева, мада су им полиција и домаће и стране тајне службе ушле у траг, па је прво хапшење ове групе уследило у Уругвају 15. октобра 2009. године и истовремено у Србији у акцији "Балкански ратник".

У Специјалном суду у Београду Шарићу се у посебном поступку суди због оптужби за прање пара у Србији убацивањем новца стеченог кријумчарењем кокаина у легалне токове.

Шарић и још 17 окривљених у том процесу терете се за прање око 22 милиона евра а суђење се наставља у четвртак.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво