Слободан Гаврић осуђен на 11 година затвора

Косовски Апелациони суд је одредио Слободану Гаврићу 11 година затвора за кривично дело, припреме терористичких аката или злочина против уставног уређења и безбедности Косова.

У пресуди другостепеног суда, коју су објавили приштински медији, наводи се да је делимично прихваћена жалба Гаврићевих бранилаца, те му је казна затвора умањена за две године. Пресудом првостепеног суда, Гаврић је осуђен на 13 година затвора.

Адвокат Живојин Јокановић је изјавио РТС-у да Слободан Гаврић сигурно није крив за дело за које је оптужен, најављујући да ће у улози браниоца уложити ванредни правни лек.

"За дело за које је оптужен сигурно није крив, што не значи да није извршио кажњиву радњу, али се његова радња може подвести као недозвољена трговина или уношење оружја, муниције и експлозивних средстава, што је законом посебно санцкионисано далеко блажом казном", рекао је Јокановић.

Он је навео да му као браниоцу још службено није уручена пресуда Апелационог суда, али да, судећи према ономе што су медији на албанском објавили, није задовољан одлуком суда.

"Јер, по ставу одбране, а на основу реалне оцене свих проведених доказа, а посебно околности под којима и како је оптужени деловао, сигурно се може закључити да је неодржива правна квалификиација, јер у радњи оптуженог не стоје елементи бића кривичног дела", додао је Јокановић.

Гаврић је ухапшен 25. децембра у Приштини у насељу Драгодан. Према тадашњој тврдњи министра полиције Косова Скендера Хисенија, са 13 килограма експлозива нађених у његовом "рено клију", имао је "јасне намере да изврши терористички напад".

"Не можемо да говоримо о детаљима истраге, али ће се његова биографија до краја открити. У нашем је интересу да се тај случај испита до краја, упркос сложености", рекао је тада Хисени.

Према писању приштинских медија, напад је планиран на други дан Божића по грегоријанском календару, а у Гаврићевом возилу су, осим експлозива, нађене и детаљне карте Приштине.

Насеље Драгодан је иначе седиште највећег броја дипломатских представништава на Косову.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 16. април 2024.
27° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво