Наложено ново суђење за паљење амбасаде САД

Апелациони суд у Београду укинуо је првостепену пресуду којом су осморица оптужених били осуђени на условне казне од шест до 10 месеци због паљења америчке амбасаде 2008. године после митинга "Косово је Србија" и наложио да им се суђење понови, објављено је на сајту тог суда.

Суд је међутим потврдио пресуду Драженку Николићу који је због насилничког понашања условно осуђен на пет месеци затвора с роком провере од две године.

Истом одлуком потврђена је ослобађајућа пресуда Александру Ерцеру и Душану Седлару.

Они су, за разлику од осталих, правоснажно ослобођени оптужби да су 21. фебруара 2008. године испред амбасаде САД у Београду изврšили кривично дело тешко дело против опште сигурности.

Према Младену Небригићу поступак је обустављен због смрти, тако да ће се на поновљеном суђењу на оптуженичкој клупи Вишег суда у Београду наћи седморица оптужених.

То су Дејан Вучковић, Ђорђе Томин, Никола Косановић, Филип Бацковић, Драган Маринков, Марко Новитовић и Милан Томас.

Они су оптужени да су испред објекта амбасаде Сједињених Америчких Држава "опште опасном радњом изазвали опасност за живот и тело људи и имовину већег обима".

Терете се да су након митинга испред Скупштине Србије "Косово је Србија", организовано дошли до америчке амбасаде и гађали је каменицама, бакљама и другим предметима и тако изазвали пожар у коме је погинуо Зоран Вујовић.

Апелациони суд у својој одлуци наводи да је првостепена пресуда делимично укинута јер је у том делу "донета уз битну повреду одредаба кривичног поступка, јер је изрека пресуде неразумљива и противречна сама себи и разлозима пресуде, као и јер разлози о одлучним чињеницама у потпуности нејасни и у знатној мери противречни".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво