Стефановић: Ухапшено 11 припадника најјаче криминалне групе у Војводини

Полиција је у више одвојених акција ухапсила 11 особа на територији Војводине због сумње да су починили више различитих кривичних дела, међу којима су убиства, покушаји убиства, продаја наркотика, бекства из затвора, а заплењена је већа количина оружја и муниције, изјавио је министар унутрашњих послова Небојша Стефановић. Додаје и да треба сачекати правоснажни завршетак судског процеса против тројице држављана Србије у Белгији и да не жели да прејудицира да ли ће се та земља тим поводом обратити нашим државним органима.

Стефановић је на ванредној конференцији за новинаре рекао да је полиција разбила најјачу криминалну групу на северу земље, у Војводини, која стоји иза извршења најтежих кривичних дела, од убистава до продаје наркотика.

"Ове акције потврђују да не постоји криминал који ће остати недотакнут и криминалци који могу да се осећају сигурно у Србији", рекао је Стефановић.

У две одвојене акције полиција је у Панчеву, као и у Сурчину и Старој Пазови, запленила већу количину оружја и муниције, а након вишемесечног интензивног рада, полицијски службеници Управе криминалистичке полиције расветлили су и покушај убиства у Новом Саду припадника једног од најјачих криминалних кланова на територији бивше Југославије.

Због постојања сумње да су извршили кривично дело неовлашћена производња и стављање у промет опојних дрога, полиција је ухапсила вођу ове групе А. К. (26), као и још пет чланова: Б. Т. (35), Р. К. (41), Љ. М. (47), С. К. (32) и Н. Д. (27).

Код њих су нађена укупно око 42 килограма наркотика, претежно сканка и мања количина кокаина. Отворена је и илегална лабораторија за производњу те опојне дроге, где је пронађен засад са око 900 биљака.

Вође ове групе А. К. и Д. Б. ухапшне су приликом претреса аутомобила који је служио за прикривен транспорт и даљу продају ових наркотика у коме је на лицу места током акције пронађена "једна количина дроге".

Остали чланови су ухапшени због сумње да су покушали да прокријумчаре 2,5 килограма сканка на територију Мађарске.

У кући коју је купио Н. Д. пронађена је илегална лабораторија за производњу те опојне дроге и специјализовани тимови полиције су успели да увежу све ово са трговином наркотика која траје већ неко време.

Током акције у кући А. К. је нађен још један припадник те криминалне групе В. Ш., који је приведен због сумње да је починио убиство М. М. јула ове године у Суботици. За В. Ш. је расписана потерница и од стране Вишег суда у Новом Саду због покушаја убиства 2012. у Новом Саду на штету Р. М.

За то дело је већ осуђен 2012. године и за њим се трагало због одласка на издржавање затворске казне.

Против А. К., код кога се крио у кући, поднета је и кривична пријава због помоћи извршиоцу након извршеног кривичног дела.

Након вишемесечног интензивног рада, полицијски службеници Управе криминалистичке полиције расветлили су и покушај убиства у Новом Саду припадника једног од најјачих криминалних кланова на територији бивше Југославије, С. К. и В. В. Због сумње да је један од извршилаца тог кривичног дела након прикупљених неоспорних доказа, полиција је против С. В. (1982) поднела кривичну пријаву Вишем јавном тужилаштву у Новом Саду, а наставља се и даљи рад на утврђивању идентитета и проналаску осталих лица која су саизвршиоци у том кривичном делу.

Осумњичени С. В. је тренутно у притвору у Републици Српској због сумње да је у октобру ове године убио М. Л. на подручју Источног Сарајева.

У две одвојене акције полиција је запленила и већу количину оружја и муниције.

У Панчеву, припадници МУП-а, у сарадњи са Вишим јавним тужилаштвом, ухапсили су Г. В. (65) из Панчева због сумње да је извршено кривично дело крађа оружја и дела борбеног средства.

У акцији је заплењено 11 пушака, од чега три аутоматске, две полуаутоматске пушке, два карабина, четири малокалибарске пушке, две ручне бомбе М-75, два оптичка нишана, једна пригушивач, девет оквира за муницију, око 5.000 комада муниције разног калибра и четири детонаторске каписле.

Значајна количина оружја заплењена је у Сурчину и Старој Пазови, то је била повезана акција јер се ради о двојици браће Ј. Г. (1979) и Ж. Г. (1985) код којих је пронађен један пушкомитраљез, једна аутоматска пушка, једна сачмарица, две пушке ручне израде, један пиштољ, две бомбе М-52, 11 детонатора, три каписле, већа количина муниције различитог калибра.

Такође, припадници МУП-а ухапсили су у једном стану у Београду И. Б. (1988), за којим је била расписана потерница због бекства из затвора Забела током јула, где се налазио на издржавању затворске казне као припадник криминалне групе која је на територији Србије 2010. осумњичена за извршење више кривичних дела разбојништва.

Стефановић: Чека се одлука Белгије, без прејудицирања  

Упитан како ће реаговати Србија на пресуду Белгије, уколико та земља буде тражила изручење или евентуално служење казне у Србији за Веселина Вукотића, Андрију Драшковића и Божидара Спасића, Стефановић каже да прво треба сачекати да се заврши судски процес, јер до правоснажности пресуде остаје могућност да не буду кажњени.

"Ако буду кажњени, Белгија ће се вероватно обратити нашим државним органима, али ја не бих да прејудицирам шта ће Белгија урадити", рекао је Стефановић.

Кад се то догоди, Министарство правде ће одлучити у складу са законом, а МУП ће испуњавати све налоге државних органа, рекао је Стефановић и додао да за сада МУП није обавештен од надлежних државних органа о том случају.

На констатацију да Србија нема споразум са Белгијом о међусобном изручењу држављана и питање шта ће бити став Владе, Стефановић је рекао да не може да говори о ставу Владе јер Влада не заузима ставове у вези са кривичним процесима.

"То није надлежност Владе, већ судова, тужилаштва и државних органа који се тим пословима баве", рекао је Стефановић.

Број коментара 29

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво