Пресуда белгијског суда, осуђени најављују жалбе

Белгијски суд осудио је на доживотне казне затвора бившег припадника ДБ-а Божидара Спасића и Андрију Драшковића и Веселина Вукотића за убиство албанског активисте за људска права Енвера Хадрија. Нико од осуђених и њихових брањеника није добио позив за суђење, а за пресуду су сазнали из медија. За РТС кажу да су били спремни да учествују у поступку али да им је та могућност ускраћена. Најављују жалбу белгијском, али и Европском суду за људска права.

У среду проглашени кривим, данас им изречене казне доживотног затвора. Осуђени, њиховии правни заступници, али и држвани органи Србије, чији су сва тројица држављани за пресуду су сазнали из медија.

Осуђен да је наредио убиство, бивши оперативац Државне безбедности, Божидар Спасић пресуду, која га није изненадила, не жели да коментарише, јер није ни оптужницу прочитао.

Божидар Спасић, бивши припадник ДБ-а каже да нити је добио позив да дође на суђење, нити је добио оптужницу.

"Тако да ми можемо само из штампе сазнати за шта смо оптужени. Суђење је трајало као суђење између два ручка, прекјуче је почело, јуче било главно, ко је саслушан као сведок, која су документа, одакле њима таква документа која имају, дакле, предузећемо све правне и могуће мере", рекао је Спасић.

Због сумњи да је учествовао у убиству Хадрија један од осуђених, Веселин Вукотић, провео је три и по године у притвору у Белгији. Његов адвокат Зденко Томановић наводи да је за то време Вукотић доказивао незаконитот и неверодстојност доказа после чега је пуштен на слободу.

"Даље учешће у доказивању непостојања и незаконитости прикупљених доказа, спречила је околност да Вукотић већ осам година не сме да напусти Србију по одлуци српског суда и да се већ три године налази у кућном притвору. Та околност је морала да буде позната суду у Бриселу", рекао је Томановић.

Због убиства Хадрија прошле године је у Хрватској ухапшен и Андрија Драшковић, али је пошто је положио јемство отишао из Сплита и тако избегао изручење Белгији. Ипак, правни заступник Драшковића каже да су били спремни да се бране од оптужби али да ниједан документ белгијског суда није стигао у Београд.

Вељко Делибашић, адвокат Андрије Драшковића каже да је суђење било у строгој тајности и да се завршило за непуних 12 дана.

"Тиме су повређена сва основна људска права. Оно што је Белгија могла да уради и што смо и предлагали и захтевали - да тај предмт уступи српском правосуђу и да се овде суди у једном фер и поштеном суђењу", објашњава Делибашић.

И министарска правде Србије за пресуду је сазнала из медија.

Министарка Нела Кубуровић каже да до сада није стигла замолница од колега из Белгије.

"Уколико буде упућена свакако ћемо поступити по њој, да видимо да ли су уопште испуњени услови да поступамо. Оно што је битно да не постоји уговор између Републике Србије и Белегије о међусобном изручивању домаћих држављана", каже Кубуровићева.

Енвер Хадри шеф комитета за људска права на Косову, убијен је 25. фебруара 1990. године, хицем у главу у предграђу Брисела, Сен Жилу.

Хадри је убијен пуцњем из аутомобила који је пројурио поред возила у ком се налазио. Према пресуди белгијског суда мотив убиства је политички, јер се Хадри залагао за независност јужне српске покрајине.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво