Вукотић ће тражити да Белгија уступи суђење Србији

Адвокати Веселина Вукотића најавили су да ће затражити од српског Министарства правде да се заложи да Белгија уступи Србији суђење Вукотићу за убиство косовског активисте за људска права Енвера Хадрија 1990. године у Бриселу.

Реагујући на вест страних агенција да је белгијски суд прогласио Вукотића и Андрију Драшковића кривим као починиоце, а Божидара Спасића као наручиоца убиства Хадрија, адвокатска канцеларија Томановић која заступа Вуковића каже да да ће настојати да се грешка суда у Бриселу отклони и да се белгијски суд подсети "на непостојање законитих доказа који га доводе у везу са кривичним делом".

У саопштењу канцеларије Томановић се подсећа да је Вукотић због тог дела, које је наводно извршио пре 26 година, у Бриселу био у притвору три и по године, након чега је пуштен на слободу.

"Верујем да је тада белгијски суд имао у виду да су главни основ Вукотићевог оптужења били прислушкивани разговори одређених лица из 1990. године и изјава једног полицајца дата самој полицији Београда 1990. године, те околност да су наводни докази достављени од стране Трибунала у Хагу", навео је Вукотићев бранилац Зденко Томановић у саопштењу.

Томановић је указао да по тадашњем Уставу и Закону о кривичном поступку изјаве у полицији нису могле да се користе као доказ, а прислушкивани разговори 1990. године нису могли да се користе као доказ пред судом, већ су тек каснијом променом Устава добили карактер доказа.

Нагласио је и да је у белгијском праву доказ слободан - односно судија може да се ослони на доказе којима сам додели доказну вредност, али да се према белгијском Закону о међународној узајамној помоћи у кривичним стварима од 9. децембра 2004. године не могу користити у поступцима у Белгији докази који су неправилно прикуљени у иностранству и супротно закону државе у којој су докази прикупљени.

То је како је навео захтевало да Вукотић три и по године у Бриселу доказује незаконитост и неверодостојност доказа против њега, након чега је пуштен на слободу, пре осам година.

Томановић је подсетио да је Вукотић због "даљег учешћа у доказивању непостојања и незаконитости прикупљених доказа" већ три године у кућном притвору у Србији.

"Та околност морала је да буде позната белгијском суду и тиме је већа заринутост одбране за овакву одлуку која је донета без учешћа окривљеног и након осам година од пуштања на слободу", навео је Вукотићев бранилац.

Суђење у Белгији је спроведено у одсуству, јер осуђени нису доступни белгијском правосуђу упркос вишегодишњим напорима, пренела је хрватска агенција Хина.

Енвер Хадри, председник Одбора за заштиту људских права на Косову, убијен је 25. фебруара 1990. године у аутомобилу док је чекао на семафору у Бриселу.

Порота је закључила да су Хадрија убили "криминилци из Београда" Вукотић и Драшковић по наруџби југославенских тајних служби, у којима је Божидар Спасић био главни инспектор.

Суд је оценио да се ради о политичком мотиву убиства Хадрија, који је бранио интересе Албанаца на Косову и заузимао се за косовску независност.

Драшковић је у јулу прошле године ухапшен на сплитском аеродрому по потерници Белгије и неко време је био у притвору.

Након полагања јемства од 100.000 евра пуштен је на слободу након чега је побегао из Хрватске.

Према писању белгијских медија Вукотић је 2006. године ухапшен на аеродрому у Мадриду, одакле је изручен Белгији, а потом из Белгије Србији где му се и даље суди за убиство у једној дискотеци.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи